Tiedotearkisto: 2004

Varovaisuutta ensimmäisiin liukkaisiin keleihin

11.10.2004 12:00

Ilmatieteen laitoksen sääennusteisiin kuuluu taas tulevana talvikautena liikennesäätiedote. Palvelu käynnistyy tänään, 11. lokakuuta. Alkavalla viikolla sää lämpenee kylmän viikonlopun jälkeen. Säät saattavat kuitenkin syksyllä vaihdella nopeasti, joten liukkaisiin keleihin kannattaa varautua liikenteessä. Esimakua lähestyvästä talvesta saatiin jo kuluneena viikonloppuna, kun lunta satoi muun muassa Salpausselän tienoilla.

Kuva: Eija Vallinheimo

Liikennesäätiedote sisältää maakunnittain tiedon pääteiden ajokelistä seuraavalle 24 tunnille. Tiedote uusitaan neljä kertaa vuorokaudessa, mutta se päivitetään tarvittaessa useamminkin.

Syksyn vaihtuessa talveksi ajokelit voivat muuttua nopeastikin. Ilmatieteen laitoksen mukaan liukkaisiin keleihin on syytä varautua seuraamalla liikennesäätiedotteita. Liikennesää määrittelee kelin pääteillä lähimmän vuorokauden aikana normaaliksi, huonoksi tai erittäin huonoksi.

Erittäin huonolla kelillä on odotettavissa esimerkiksi jäätävää sadetta, jonka aiheuttamaa liukkautta ei ehditä torjua, tai runsasta lumisadetta, jolloin teitä ei ehditä aurata riittävästi. Erittäin huonon kelin vallitessa onnettomuuksien mahdollisuus on suuri, ja silloin on hyvä tarkkaan harkita, lähteekö autolla liikkeelle lainkaan.

Huonon kelin aikaan onnettomuuksien mahdollisuus on tavanomaista korkeampi ja ajonopeutta tulisi alentaa. Ajoa haittaavat tällöin tyypillisesti lumisade tai liukkaat tienpinnat.

Normaali talvikelikään ei tarkoita kesäkeliä. Normaalin talvikelin vallitessa voi paikallisesti tai pääteiden ulkopuolella olla tavanomaista huonommat ajo-olosuhteet.

Ilmatieteen laitos ja Tiehallinto tekevät liikennesäätä yhteistyössä, sillä sekä sää että teiden kunnossapito vaikuttavat ajokeliin. Liikennesään avulla autoilijat voivat ennakoida huonot kelit esimerkiksi varaamalla enemmän aikaa matkaa varten tai tarvittaessa jättämällä matkan kokonaan tekemättä.

Lue lisää
Liikennesäätiedotteet
Tiehallinnon www-sivuilla myös pääteiden kelitiedot ja kamerakuvat
Talven 2004-2005 lumitilastot

Lisätietoja:

Ylimeteorologi Ilkka Juga, Ilmatieteen laitos
puh. (09) 1929 3440
Erikoistutkija Jorma Helin, Tiehallinto
puh. 020 422 2520