Tiedotearkisto: 2004

Lokakuu oli tavallista aurinkoisempi

1.11.2004 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan koko Suomessa oli lokakuussa tavallista enemmän poutapäiviä. Kuun puolivälissä aurinko paistoi yli viikon ajan suuressa osassa maata. Myös kuun alku- ja loppupuolelle mahtui aurinkoisia ja kauniin kuulaita syyspäiviä. Aurinko paistoi lokakuussa 60-110 tuntia, mikä oli 10-30 tuntia keskimääräistä enemmän. Suuressa osassa maata satoi lokakuussa vain vähän. Kuukauden sademäärä oli yleisesti vain 25-45 millimetriä. Laajoilla alueilla satoi noin puolet lokakuun keskimääräisestä sademäärästä. Vain etelärannikolla kertyi tyypillinen määrä, 60-65 millimetriä. Paikoin tiheä sumu tai sumupilvi pysyi sitkeästi paikallaan koko päivän ajan.

Kuva: Kari Österberg

Lokakuun ukonilmat saivat laajaa huomiota, sillä ukkoset eivät lokakuussa ole kovin tavallisia. Torstaina 7. lokakuuta puolen päivän jälkeen salamoi maan etelä- ja keskiosassa, ja vielä illan ja yön tunteina elosalamat välkkyivät varsin vilkkaasti Suomenlahdella. Salamointi jatkui vielä aamuyöllä merellä. Ukkosta esiintyi myös 22.-23. lokakuuta Varsinais-Suomessa ja 23. päivän iltana pääkaupunkiseudulla. Nämä ukkoset syntyivät lounaisessa, ajankohtaan nähden lämpimässä ja epävakaassa ilmassa, joka sai ukkospilviin puhtia nimenomaan lämpimän meren yllä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kuukauden keskilämpötila oli maan etelä- ja keskiosassa 3...7 ja Oulun läänissä 1...3 astetta. Lapin läänissä keskilämpötila vaihteli nollan molemmin puolin. Lokakuu oli lämpöoloiltaan koko maassa hyvin keskimääräinen. Lokakuun korkein lämpötila, 15,9 astetta, mitattiin Kotka Rankissa 7. lokakuuta. Pohjoisesta levisi kuitenkin lämpimien päivien jälkeen kylmää ilmaa koko maahan. Maan eteläosassa oli kolme peräkkäistä pakkasyötä, muualla maassa niitä oli vieläkin enemmän. Terminen kasvukausi päättyikin näihin yöpakkasiin 7.-8. lokakuuta maan etelä- ja keskiosassa. Kuukauden alin lämpötila, -22,0 astetta, mitattiin Sodankylän Vuotsossa 30. lokakuuta.

Sunnuntaiaamuna 10. päivä lokakuuta maa oli paikoin lumesta valkea maan eteläosassa. Seuraavana aamuna kunnon pakkasyön jälkeen kuuraa oli runsaasti maassa. Nämä eteläisen Suomen ensilumet sulivat pois, mutta 16.-19. lokakuuta Pohjois-Lapissa, muun muassa Enontekiöllä sataneet lumet ovat pysyneet maassa. Kuukauden loppupuolella Keski- ja Pohjois-Lappiin satoi useana päivänä lunta, niin että kuukauden päättyessä Pohjois-Lapissa maata peitti laajasti 10-20 senttimetrin paksuinen kerros lunta ja Keski-Lapissa vajaa 10 senttimetriä. Lokakuun viimeisenä päivä sateli kevyttä lunta myös Lapin läänin eteläosassa, Oulun läänissä ja siitä etelään.

Lue lisää
Lokakuun säätilastoista
Talven lumitilanteesta

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu puh. 0600 10601 (3,01 EUR/min + pvm)
Palveleva meteorologi puh. 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)