Tiedotearkisto: 2004

Panu-myrsky riepottaa Suomea

12.11.2004 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomea parhaillaan riepotteleva syysmyrsky, Panu, alkoi eilen iltapäivällä Perämerellä ja levisi yön aikana lähes kaikille merialueille. Tämän päivän aikana voimakas lounaistuuli on aiheuttanut jonkin verran vahinkoja ja sähkökatkoja maa-alueilla Etelä- ja Keski-Suomessa. Puolenpäivän aikaan tehdyissä tuulihavainnoissa suurin 10 minuutin keskituulen nopeus mitattiin Utössä, jossa keskituulen nopeus oli 24 metriä sekunnissa. Suurin keskituulen nopeus maa-alueella, 14 metriä sekunnissa, mitattiin Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Puuskien nopeudeksi mitattiin siellä 20 metriä sekunnissa.

Kuva: Eija Vallinheimo

Tuulen arvioidaan olevan voimakkaimmillaan iltapäivän aikana maan etelä- ja itäosissa. Tuuli alkaa illalla heiketä lännestä alkaen. Sää jatkuu tämänkin jälkeen kuitenkin edelleen tuulisena. Voimakkaita matalapaineita ennustetaan myös ensi viikolle.

Myrskystä voidaan puhua silloin, kun 10 minuutin keskituuli on 21 m/s tai enemmän. Myrskyjä esiintyy Suomessa vain merialueilla ja Lapin tuntureilla. Maa-alueilla tuuli voi kuitenkin aiheuttaa tuhoja, vaikka keskituulen nopeus olisi pienempi, sillä vahinkoja aiheuttavat tyypillisesti voimakkaat tuulenpuuskat. Puuskissa tuulennopeus voi olla yli kaksinkertainen keskituuleen verrattuna.

Panu-myrsky on vasta neljäs myrsky Suomessa vuoden 2004 aikana. Keskimäärin myrskypäiviä on vuodessa noin 24, ja eniten myrskyjä esiintyy syksyllä ja talvella.

Lue lisää
Suomen myrskyistä

Lisätietoja:

Ilmastopalvelu puh. 0600 10601 (3,01 EUR/min + pvm)
Palveleva meteorologi puh. 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)