Tiedote 14.1.2005

Tiedote - Ilmatieteen laitoksen mittalaite välitti ensimmäiset tulokset Saturnuksen Titan-kuun ...

Cassini-Huygens-luotain on perjantaina 14. tammikuuta laskeutunut seitsemän vuoden lennon jälkeen onnistuneesti Saturnuksen Titan-kuuhun. Laskeutujassa oli mukana Ilmatieteen laitoksen suunnittelema ja valmistama Titanin kaasukehän paineprofiilia mittaava HASI/PPI -painemittalaite, joka on kertonut ensimmäisiä alustavia tuloksia Titanin kaasukehän paineprofiilista. Tällä hetkellä saatua aineistoa analysoidaan.

Kuva: ESA

Huygens-luotain avasi laskuvarjonsa Titanin ilmakehän yläosissa tänään perjantaina noin kello 11.10 Suomen aikaa ja aloitti noin 140 minuuttia kestävän laskeutumisen Titanin kaasukehän halki. Samalla se lähetti tutkimustietojaan radiolinkillä emoalus Cassiniin. Huygens-luotain tömähti Titan-kuun pintaan arviolta kello 13.30 noin 20 kilometrin tuntivauhdilla. Pinnalle laskeutumisen jälkeen luotain jatkoi havaintojaan muutaman minuutin ajan, kunnes Cassini-emoalus alkuperäisten suunnitelmien mukaan hävisi horisontin taakse ja radioyhteys menetettiin.

Radioteleskoopit ovat seuranneet Huygensin kantoaaltoa koko laskeutumisen ajan. Huygens on toiminut koko laskeutumisen ajan. Kaiken kaikkiaan 16 radioteleskooppia ympäri maapallon ovat seuranneet Huygensin kantoaaltoa. Teleskooppien seurannan perusteella voidaan selvittää Huygensin laskeutumisrata jopa noin yhden kilometrin tarkkuudella.

Painemittalaitteen tuottamien tulosten analysointi aloitettuLaskeutumisen aikana Huygens selvitti Titan-kuun kaasukehän rakennetta, koostumusta, dynamiikkaa sekä sähköisiä ilmiöitä. Se otti myös valokuvia laskeutumisen loppuvaiheessa.

- Mittalaitteen tulosten analysointi on jo aloitettu. Saadun aineiston pohjalta selvitetään Titanin kaasukehän paine-, lämpötila- ja tiheysprofiilit, tutkimusryhmäpäällikkö Ari-Matti Harri Ilmatieteen laitoksesta kertoo. Painemittalaitteen herkät anturit ovat laskeutujan sisällä, jotta Titanin rankat olosuhteet eivät rasita niitä. Laite pohjautuu Ilmatieteen laitoksen kehittämiin mittalaiteratkaisuihin ja Vaisalan antureihin. Samanlaista tekniikkaa on käytetty myös aikaisemmissa Mars-hankkeissa. Painemittalaitteen valmistukseen ovat Ilmatieteen laitoksen lisäksi osallistuneet Suomen Optomekaniikka Oy ja Teknillinen korkeakoulu.

Titanin kaasukehästä uutta tietoaTitanin kaasukehän tiedetään muodostuvan pääosin typestä, mutta siinä on myös metaania ja muita aineita. Tarkemmat pitoisuudet selviävät Huygensin tutkimusten pohjalta. - Titanin kaasukehästä saatu havaintoaineisto auttaa meitä ymmärtämään muidenkin taivaankappaleiden kaasukehien käyttäytymistä ja kehittymistä. Huygensin tutkimusten perusteella toivotaan olevan mahdollista ymmärtää paremmin myös Maan ilmakehän kehittymisen ensimmäisiä vaiheita ja selvittää jopa elämän synnylle tärkeitä mekanismeja, Ari-Matti Harri toteaa.

Ilmatieteen laitoksessa on Titanin tutkimusta varten kehitetty maailman ensimmäinen realistinen numeerinen hiukkasmalli, joka mallintaa Titanin kaasukehän vuorovaikutusta kuun ohi virtaavien sähköisesti varattujen hiukkasten kanssa todenmukaisissa olosuhteissa. Mallin avulla voidaan tutkia, missä määrin Titan-kuun kaasukehän massaa pakenee avaruuteen. Tämän analysoinnin Ilmatieteen laitoksen tutkijat ovat jo aloittaneet Huygens-luotaimen emoaluksen Cassinin tuottamien ensimmäisten havaintojen avulla. Cassini-Huygens on Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallinnon NASAn ja Euroopan avaruusjärjestö ESAn yhteisprojekti.

Lue lisääCassini-Huygens -hankkeestaTitanin ohilennoistaESA:n Cassini-Huygens -sivut

Lisätietoja:

Tutkimusryhmäpäällikkö Ari-Matti Harri, puh. 050 337 5623Akatemiatutkija Esa Kallio, puh. 040 558 0925

Ilmatieteen laitoksen PPI-HASI-painemittalaite.