Tiedotearkisto: 2005

Raju syysmyrsky Oulun tienoilla keskiviikkoaamuyön tunteina

21.9.2005 12:00

Pienialainen matalapaine muodostui tiistai-illan kuluessa Keski-Ruotsissa, ja se liikkui nopeasti Perämeren yli itäkoilliseen. Matalapaineeseen liittyi runsaita sateita sekä puuskittaista myrskytuulta suppealla alueella Oulun tienoilla. Myrskyisä länsiluoteinen tuuli kesti muutamia tunteja.

Kuva: Harri Manninen

Matalan etupuolella tuuli puhalsi etelästä ja lounaasta, mikä nosti vedenpinnan Oulussa kolmessa tunnissa peräti 115 cm korkeudelle vähän puoli viiden jälkeen. Tuulet olivat voimakkaimmillaan matalapainekeskuksen jälkipuolella.

Tuuli ylitti myrskyn rajan klo 3 ja 7 välisenä aikana Ulkokallassa, Hailuodossa, Raahessa ja Oulun Vihreäsaaressa. Suurin mitattu 10 minuutin keskituulen nopeus oli noin klo 6 Hailuodon Marjaniemessä 25 m/s. Suurimmat hetkelliset puuskat olivat myrskyn aikana rannikolla 28 - 29 m/s.

Vedenkorkeus nousi kaikkialla Perämeren rannoilla, alkaen etelästä. Kemissä nousu oli vaatimaton, ja kello 7 aikoihin saavutettu huippu oli vain 58 cm. Oulussa vedenkorkeus palasi myrskyä edeltäneelle + 30 cm tasolle jo puoli kahdeksaan mennessä, mutta nousi sen jälkeen vielä 50 - 60 tasolle.

Matalapaineen reitti ja tuulen voimakkuus oli ennustettu, ja siitä oli varoitettu tiistai-illasta alkaen.

Lue lisää
Syyskuun säätilastoista

Lisätietoja:

Ilmatieteen laitos: viestintä puh. 040 503 5009
Merentutkimuslaitos: Kimmo Kahma, puh. 040 721 5955