Tiedotearkisto: 2005

Voimakas ukkonen riepotteli Etelä-Suomea tiistai-iltana

10.8.2005 12:00

Tiistai-iltana 9. elokuuta saapui kaakosta maan eteläosaan rintamavyöhyke, johon liittyi voimakkaita ukkosia. Paikallisissa puuskissa tuulen nopeus kohosi Ilmatieteen laitoksen mittausasemilla sisämaassa korkeimmillaan noin 18 metriin sekunnissa.

Etelä-Suomen säätilanne 9.8. noin kello 19 NOAA-satelliitin kuvaamana.

Säärintama liikkui illan ja yön aikana maan keskiosaan. Voimakkaissa ukkoskuuroissa sadetta kertyi lyhyessä ajassa paikoin useita kymmeniä millimetrejä. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä tiistain sademäärä oli 25,1 millimetriä, josta kello 19-20 välisenä aikana kertyi 12,2 millimetriä. Hetkellisesti sade oli selvästi tätäkin voimakkaampaa. Puuskainen tuuli ja vesisade aiheuttivat tuhoja eri puolilla Etelä-Suomea.

Sääolot häiritsivät myös käynnissä olleita yleisurheilun MM-kisoja. Yksi Helsinki Testbed -hankkeeseen kuuluvista säähavaintopisteistä on sijoitettu Olympiastadionille. Mittaustulosten mukaan eilen kello 15-21 välisenä aikana Helsingin Olympiastadionilla vettä satoi 26,2 millimetriä.

Tiistain aikana Suomen maa-alueille iski maahan noin 1500 salamaa. Salamatiheys vastasi rajuhkoa ukonilmaa etenkin pääkaupunkiseudun länsipuolella. Menneen illan tyyppisiä voimakkaita ukkosia esiintyy Suomessa keskimäärin muutaman kerran kesässä.

Ilmatieteen laitos varoitti vaarallisen voimakkaista ukkospuuskista tiistaina aamupäivästä alkaen. Ilmatieteen laitos julkaisi eilen myös viranomaistiedotteen, joka välitettiin Yleisradion radiokanavilla. Tällainen varoitus annetaan, kun on odotettavissa laaja-alaisia tuulituhoja. Vastaava viranomaistiedote on annettu kerran aikaisemmin, elokuussa 2004.

Ilmatieteen laitoksen mukaan itätuuli on myös tänään etelärannikolla puuskissa vaarallisen voimakasta. Suomenlahdella tuuli yltyy myrskylukemiin. Iltapäivällä tuuli kääntyy kaakkoon ja heikkenee vähitellen, mutta on vielä illallakin melko voimakasta. Maan eteläosassa saadaan myös tänään kuuroittaista sadetta, mutta ukkosta ei ole enää odotettavissa.

Lue lisää
Elokuun säätilastoista
Voimassa olevat varoitukset
Helsinki Testbed -hankkeen verkkosivut

Lisätietoja:

Palveleva meteorologi
puh. 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)
Ilmastopalvelu
puh. 0600 10601 (3,01 e/min + pvm)