Tiedotearkisto: 2005

Ensimmäinen kunnon syysmyrsky saapuu Suomeen

13.9.2005 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan keskiviikkona 14. syyskuuta on odotettavissa voimakasta lounaistuulta suurimmassa osassa maata. Tuuli yltynee merialueilla myrskyksi ja voi olla maa-alueillakin vaarallisen voimakasta.

Kuva: Niklas Sjöblom

Tuulet johtuvat voimakkaasta matalapaineesta, jonka alkuperä on USA:n itärannikon edustalla viime viikolla riehuneessa hurrikaani Mariassa. Matalapaine on tänään tiistaina puolen päivän aikaan Islannin tienoilla ja liikkuu sieltä kohti Suomea, jonne se saapuu keskiviikkona. Matalapaine kuitenkin heikkenee vähitellen, mutta sen ennustetaan voimistavan tuulia huomattavasti. Merialueilla lounaistuuli voi puhaltaa 21 metriä sekunnissa. Myös matalapaineen jälkipuolella torstaina lännen ja pohjoisen välinen tuuli voi olla voimakasta.

Matalapaine tuo mukanaan sadetta, joka voi olla maan keskiosassa ja Oulun läänissä paikoin runsasta. Sademäärä voi ylittää vuorokauden aikana 30 millimetriä.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Suomeen saapuu joka syksy matalapaineita, joissa on jonkin hurrikaanin jäänteitä. Ne eivät kuitenkaan enää Suomeen ehtiessään useinkaan aiheuta tavanomaista matalapainetta suurempia vaikutuksia.

Lue lisää
Voimassa olevat varoitukset

Lisätietoja:

Palveleva meteorologi puh. 0600 1 0600 (3,95 e/min+pvm)