Tiedotearkisto: 2005

Hangon Russarön tuulihavainnot tulevat nyt majakan huipulta

7.10.2005 12:00

Ilmatieteen laitoksen Hangon Russaröstä ilmoittavat tuulihavainnot ovat tulleet 1. lokakuuta lähtien uudesta paikasta. Mittarin sijaintipaikan vaihtaminen parantaa Russaröstä saatavia tuulihavaintoja.

Kuva: Mikael Frisk

Puolustusvoimien lakkauttaminen Russaröstä lopetti myös saarella tehdyn säähavaintoaseman toiminnan. Säähavaintoasema korvattiin automaattisella sääasemalla, joka tuottaa säähavaintoja mm. lämpötilasta, kosteudesta ja ilmanpaineesta. Säähavaintoasemalla tehdyt tuulihavainnot siirrettiin muutostöiden yhteydessä saaren keskeltä sijaitsevasta valvontatornista Russarön majakan huipulle saaren eteläkärkeen.
- Tuulimittarin siirtäminen majakan huipulle parantaa Russarösta saatavia tuulihavaintoja erityisesti eteläsektorista puhaltavilla tuulilla. Pohjoisia tuulia heikentää kuitenkin edelleen saaren vaikutus, meteorologi Mikael Frisk toteaa. Koska tuulimittari sijaitsi aikaisemmin saaren keskellä, tuulihavainnot olivat jonkin verran liian pieniä todelliseen tuulennopeuteen verrattuna.
- Veneilijöiden tuleekin ottaa huomioon, että mitatut tuulennopeudet ovat Russarössä jatkossa suurempia kuin aikaisemmin, koska Russarössä tuulen nopeutta mitataan nyt enemmän avoimmelta paikalta 40 metrin korkeudelta. Mittauskorkeus poikkeaa Maailman ilmatieteen järjestön, WMO:n, suosittelemasta mittauskorkeudesta, joka on 10 metriä. Russarössä mittaria ei voitu käytännön esteiden takia sijoittaa 10 metrin korkeuteen. Myös sääennusteissa tuulilukemat ennustetaan suositusten mukaan 10 metrin korkeudelle, jossa tuuli pääsee puhaltamaan vapaasti.
- Pohjoistuulet ovat kuitenkin edelleen Russarössä mittaamisen kannalta ongelmallisempia ja niihin kannattaa suhteutua kaikkein varauksellisimmin, meteorologi Mikael Frisk huomauttaa.
Tällä hetkellä saarella ei tehdä manuaalisia havaintoja, joita aikaisemmin tekivät varusmiehet. Tällä hetkellä Russaröstä ei siis saada näkyvyys- ja pilvitietoja eikä tietoja merenkäynnistä. Sekä pilvenkorkeus että näkyvyysmittareiden asentamista kuitenkin suunnitellaan lähitulevaisuudessa.

Russarön säähavaintoasema yksi vanhimpia
Russarössä on tehty säähavaintoja vuodesta 1881, ja se onkin yksi vanhimmista sääasemista. Sääasema on juuri pitkän havaintojakson takia tärkeä mm. ilmastonmuutostutkimuksessa.
- Koska saari on pysynyt ympäristöltään lähes samanlaisena havaintojenteon alusta lähtien, pitkät havaintojaksot ovat tutkimuksen kannalta myös hyvin edustavia. Pakottavaa tarvetta uudelle säähavaintoasemalle ei muutoin olisi ollut, sillä Tulliniemessä on toinen toiminnassa oleva säähavaintoasema. Lähekkäin olevat asemat ovat kuitenkin säilytetty asiakkaiden toivomuksesta. Tulliniemessä mitataan myös tuulen nopeutta.
- Tähän asti havaintoasemat antoivat hyvin erilaisia lukemia, vaikka niiden etäisyys ei ole kovin pitkä. Tämä johtui juuri mittareiden erilaisesta sijainnista. 1. lokakuuta lähtien havaintojen pitäisi olla lähempänä toisiaan, Frisk uskoo.

Lisätietoja:

Meteorologi Mikael Frisk, puh. (09) 1929 5786, mikael.frisk@fmi.fi
Lisätietoa säähavaintoasemista