Tiedotearkisto: 2005

CryoSat-laukaisun epäonnistuminen on takaisku ilmastotutkimukselle

11.10.2005 12:00

Euroopan avaruusjärjestön CryoSat-satelliitin laukaisu epäonnistui viime lauantaina, kun satelliitti ei irtaantunut kokonaan kantoraketistaan. Satelliitin oli määrä tutkia jäätiköiden ja merijään muutoksia kolmen vuoden ajan.

Kuva: ESA, S. Corvaja

CryoSat-satelliitti laukaistiin Rockot-kantoraketilla Venäjältä Plesetskin kosmodromista viime lauantaina 8. lokakuuta. Alustavien analyysien mukaan laukaisun alku sujui odotetusti, mutta kantoraketin ohjelmistovirheen vuoksi rakettimoottori ei lopettanut toimintaansa suunnitellusti. Mahdollisesti tämän takia CryoSat ei irronnut kantoraketista, vaan putosi Grönlannin pohjoispuolelle mereen.

- CryoSatin menetys on erittäin valitettavaa ilmastotutkimukselle, pahoittelee Tekesin avaruusyksikön päällikkö Esa Panula-Ontto. - Avaruustoiminta sisältää riskejä, mutta ilman satelliittien välittämää tietoa emme saa kokonaiskuvaa ilmastonmuutoksesta.

Myös Ilmatieteen laitos oli mukana projektissa tavoitteenaan hyödyntää Cryosatin mittauksia globaalimuutostutkimukseen. ESAn kaukokartoitusneuvoston Suomen delegaatti ja Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Jarkko Koskinen toteaa tiedon pohjoisten jääalueiden massasta jäävän siis vieläkin arvoitukseksi.

- Tunnemme vain jääpeitteen alueellisen laajuuden satelliittimittausten perusteella, Koskinen sanoo. - Lähiviikkoina ESAssa keskustellaan, korvataanko Cryosat uudella satelliitilla.

CryoSat oli Euroopan avaruusjärjestön Living Planet -ohjelman ensimmäinen satelliitti. Living Planet -ohjelman seuraava satelliitti GOCE (The Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer) lähtee tutkimaan ensi vuonna Maan painovoimaa ja valtamerien virtauksia.

Lisätiedot
tutkimusprofessori Jarkko Koskinen
puh.(09) 1929 4174