Tiedotearkisto: 2005

Hurrikaani uhkasi Eurooppaa

11.10.2005 12:00

Espanjaa lähestyi Euroopan havaintohistorian ensimmäinen hurrikaani alkuviikosta. Hurrikaani Vince ohitti suomalaisten turistien suosimat Kanarian saaret, Madeiran ja Azorit vain joidenkin satojen kilometrien päästä. Vince heikentyi kuitenkin trooppiseksi matalapaineeksi ennen kuin se rantautui Espanjan lounaisrannikolle Huelvan kaupungin lähelle.

Hurrikaani näkyy selvästi Meteosat-satelliitin ottamassa kuvassa 9.10.2005 kello 17.45 Suomen aikaa.

Hurrikaanin lähestyminen Euroopan rannikkoa herättää huolta maanosan hurrikaaniturvallisuudesta. - Euroopassa ei aiemmin ole ollut trooppisia hirmumyrskyjä, mutta nyt se on siis mahdollista myös täällä, toteaa johtaja Pekka Plathan Ilmatieteen laitokselta.

Voimakkaimpien hurrikaanien määrän on havaittu nousseen viime vuosikymmenien aikana, ja kehityksen ennakoidaan jatkuvan ilmaston lämpenemisen vuoksi. Tutkimustulosten mukaan myös trooppisten hirmumyrskyjen tuhovoima kasvaa merenpintalämpötilojen kohotessa ja hurrikaanien keston pidetessä.

- Euroopan hurrikaanialtteimmat alueet ovat samalla suosituimpia suomalaisten turistien loma-alueita, Plathan pohtii. Hän muistuttaa, että Euroopan säälaitokset kehittävät tiiviissä yhteistyössä yhä tarkempia ennustusmalleja ja havaintojärjestelmiä myös sään ääri-ilmiöitä varten.

- Jokaisen maan on kuitenkin itse pidettävä huolta siitä, että sen viranomaiset ja kansalaiset ja saavat ajantasaista tietoa vaarallisista säätilanteista. Ilmatieteen laitos, Merentutkimuslaitos, Helsingin yliopiston seismologian laitos ja Suomen ympäristökeskus ovat yhteistyössä kehittäneet Luonnononnettomuuksien varoitusjärjestelmää, jonka tehtävänä on tuottaa ajantasaista tietoa Suomen väestöä uhkaavista luonnononnettomuuksista, Plathan kertoo.

Paitsi myrskyjen, myös hyökyaaltojen, tulvien, tulivuorenpurkauksien, maanjäristyksien ja vaarallisten aineiden leviämisen uhatessa järjestelmä varoittaisi viranomaisia sekä väestöä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Varoitusjärjestelmä odottaa tällä hetkellä rahoituspäätöstä.

- Espanjassa selvittäneen vähäisin vaurioin myrskystä. Kovan sateen vuoksi vaarana ovat nyt kuitenkin maanvyörymät, sillä takana on pitkä kuiva kausi, Plathan sanoo.

Lisätietoja:

Pekka Plathan, gsm 050 566 8176