Tiedotearkisto: 2005

Professori Risto Pelliselle Juri Gagarin -mitali

12.10.2005 12:00

Ilmatieteen laitoksen avaruustutkimuksen tiedejohtajalle, professori Risto Pelliselle on myönnetty arvostettu venäläinen Juri Gagarin -mitali. Luovutuspuheessa korostettiin Pellisen uraauurtavaa työtä venäläis-suomalaisen avaruusyhteistyön käynnistämisen ja kehittämisen parissa.

kuva: Tuuli Daavittila

Pellinen vastaanotti mitalin Venäjän tiedeakatemian avaruustutkimuslaitoksen 40-vuotisjuhlassa 4. lokakuuta. Tilaisuudessa juhlittiin samalla maailman ensimmäisen Sputnik-satelliitin laukaisun 48-vuotispäivää.

Risto Pellisen asiantuntemuksella on ollut merkittävä rooli tärkeimpien suomalaisten avaruushankkeiden toteuttamisessa. Vuonna 1985 Pellinen johti asiantuntijaryhmää, jonka neuvottelujen tuloksena käynnistyi Suomen ensimmäinen avaruusohjelma toukokuussa 1985. Valtiosopimus avaruusyhteistyöstä Neuvostoliiton kanssa allekirjoitettiin vuoden 1987 tammikuussa. Samana vuonna Suomesta tuli myös Euroopan avaruusjärjestön (ESA) liitännäisjäsen.

Vuoteen 2005 Suomi on toteuttanut Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän kanssa toistakymmentä eri avaruusohjelmaa. Näkyvimmät tulokset on saavutettu Ilmatieteen laitoksen ja Risto Pellisen johdolla toteutetuissa Venäjän Mars-hankkeissa sekä maan lähiavaruuden tutkimuksen Interball -hankkeessa. Eurooppalais-venäläiset laitteet kiertävät tällä hetkellä Mars-planeettaa Mars-Express-luotaimella ja tuottavat uusia, näyttäviä tuloksia naapuriplaneetastamme.

Vuonna 2000 Pellinen teki esityksen kauppa- ja teollisuusministeriölle suomalais-venäläisen Mars-tutkimuksen rahoittamiseksi Venäjän Suomen velkarahoituksella. Vuotta myöhemmin käynnistyi MetNet-hanke, jonka tarkoituksena on rakentaa sääasemaverkko Mars-planeetan pinnalle. Hanke on toteutustavaltaan sekä uuden tekniikan kehittämisen kannalta herättänyt laajaa kansainvälistä huomiota. Parhaillaan Pellisen johdolla tutkitaan mahdollisuuksia käyttää samantyyppistä rahoitusmallia Venäjän kantorakettipalveluiden tarjoamiseksi kansainväliseen yhteistyöhön.

Ilmatieteen laitokselle Pellinen tuli vuonna 1972 ja siirtyi 1980-luvulla Marsin ja Maan ilmakehien tutkimukseen. Avaruustoiminnan käynnistyttyä Ilmatieteen laitoksessa, hän toimi vastuullisena johtajana noin kolmessakymmenessä avaruuslaiteohjelmassa sekä myöhemmin myös tutkimusprofessorina ja geofysiikan osaston johtajana. Euroopan avaruusjärjestössä Pellinen on toiminut 10 vuotta eri puheenjohtajatehtävissä, viimeksi 17 maan tiedeohjelmaneuvoston puheenjohtajana vuosina 2002-2005.

Mars-tutkimuksen nykytilasta ja visioista ilmestyy tänä syksynä uusi kirja, jossa viitoitetaan tutkimusohjelma aina miehitettyyn Mars-lentoon 2030-luvulla saakka. Pellinen jatkaa edelleen toimintaansa tulevaisuuden avaruuslentojen ja -tutkimuskohteiden neuvonantajana niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Lisätietoja: Professori Hannu Koskinen. Puh. (09) 1929 4639