Tiedotearkisto: 2005

Sää muuttuu, Lappiin lunta

14.10.2005 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan säätyyppi muuttuu viikonloppuna Suomessa. Poikkeuksellisen pitkään jatkunut syksyn lämpöaalto on ohitse. Ilma kylmenee ja Lappiin saadaan syksyn ensimmäinen lumisade.

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan matalapaine liikkuu lauantain vastaisen yön ja lauantain aikana Suomen yli itään ja lämpötila laskee huomattavasti. Pohjoistuuli voimistuu lauantaita vasten yöstä lähtien. Läntisille merialueille on annettu myrskyvaroitus. Tuuli voimistuu myös maa-alueilla ja muuttuu puuskaiseksi. Pohjois-Lapissa voi alkaa sataa lunta lauantaita vasten yöllä ja liikennesää muuttuu huonoksi.

Ensilumi yleensä lokakuussa

Ensimmäinen ehjä lumipeite, jolloin aamulla maanpinnan peittää yhtenäinen yhden senttimetrin paksuinen lumikerros, sataa keskimäärin lokakuun 5. ja 10. päivän välillä Pohjois- ja Keski-Lappiin. Hieman myöhemmin, tavallisesti 10. ja 20. päivän tienoilla, lumipeite valkaisee Etelä-Lapin ja Kuusamon. Perämeren rannikolla ensi lumen ajankohta on tavallisesti vasta lokakuun lopussa.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan varhaisimmat ensimmäisen lumipeitteen ajankohdat e ovat olleet jo ennen syyskuun puoliväliä. Viime vuosikymmeninä satoi ensilumi esimerkiksi Kittilään 12. syyskuuta 1973 ja Sodankylään 13. syyskuuta1971. Toki Tunturi-Lapissa lumi kuorruttaa tuntureita toisinaan jo elokuussa. Pisimpään on Lapissa odotettu ensimmäistä lumipeitettä vuonna 1987, jolloin se tuli vasta marraskuun alkupäivinä.

Kuluneen syksyn ensilumi saatiin jo syyskuun puolivälissä Utsjoella, Savukoskella ja Sallassa. Pirkanmaalla saatiin lumi- ja raekuuro 17.9. aamuna.

Lue lisää
Lumitilastostoista