Tiedotearkisto: 2005

Suomen tutkaverkoston täydentyminen parantaa sääennusteita

28.10.2005 12:00

Ilmatieteen laitoksen uusi huippumoderni säätutka on otettu käyttöön. Pohjanmaalle Vimpelin kuntaan rakennettu uusi tutka täydentää Suomen säätutkaverkoston ja tuo suuria etuja etenkin talven lumisateiden ja liukkaiden ajokelien ennustamiseen.

Kuvat: Jussi Liikala

Vimpelin kuntaan rakennettu uusi tutka parantaa huomattavasti säätutkapalvelua etenkin Pohjanmaan alueella. Pohjanmaa on ollut tähän saakka viimeisimpiä paikkoja Suomessa, josta hyvälaatuista tutkakuvaa ei ole ollut saatavissa. Ilmatieteen laitoksen tutkaverkon peitto on tutkan käyttöön oton jälkeen yksi maailman parhaista.

Uusimman tutkan rakentamisen jälkeen Suomen säätutkaverkko on erittäin kattava, ja siihen kuuluu kahdeksan tutka-asemaa. Muut Ilmatieteen laitoksen säätutkat sijaitsevat Korppoossa, Vantaalla, Anjalankoskella, Ikaalisissa, Kuopiossa, Utajärvellä ja Luosto-tunturilla Sodankylässä.

Tutka tuo helpotusta mm. huonojen liikenneolosuhteiden ennustamiseen
Uuden säätutkan havainnot tukevat Ilmatieteen laitoksen sääpalvelua koko maassa, mutta tuovat tuntuvan parannustason erityisesti Pohjanmaalla. Säätutka on tärkeä havaintoväline ennustettaessa nopeasti muuttuvia säätilanteita, ja sen avulla kyetään tehokkaasti havaitsemaan alueellinen sade. Uusi tutka parantaakin etenkin lyhytaikaisia sääennusteita ja helpottaa talven lumisateen ajankohdan ja voimakkuuden ennustamista.

Paikallista tutkadataa hyödynnetään mm. teiden kunnossapidon ja muiden teknisten toimintojen ohjauksessa. Se palvelee myös koko ilmailusektorin lentoturvallisuutta ja lentotoiminnan tehokkuutta. Tarkentuneista ennusteista hyötyvät myös mm. veneilijät ja kasvinviljely.

Ilmatieteen laitos tuottaa säätutkakuvia omaan, yleiseen sekä asiakkaidensa käyttöön. Tutkakuvat ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi television säätiedotusten yhteydessä. Yleisölle välitettävät tutkakuvat on rakennettu usean kuvan yhdistelmästä, sillä se antaa parhaan kuvan sadetilanteesta. Ilmatieteen laitos tekee tutkamittauksia viiden minuutin välein. Näistä tehty kuvasarja näyttää sadepilvien liikkeen, ja sen avulla voi jokainen tehdä ennusteen sadealueen liikkeestä seuraavan 2-3 tunnin ajalle.

Lue lisää
Tutka sadetta seuraamassa
Suomen pohjoisin säätutka Luostolla

Lisää kuvia Vimpelin tutkasta:
Tiedottaja Eija Vallinheimo, (09) 1929 2231, eija.vallinheimo@fmi.fi

Lisätietoja:

Kehittämispäällikkö Keijo Leminen, puh. (09) 1929 5700
keijo.leminen@fmi.fi