Tiedotearkisto: 2005

Venus Express onnistuneesti matkaan

9.11.2005 12:00

Euroopan avaruusjärjestön Venus Express -luotain laukaistiin onnistuneesti avaruuteen Kazakstanin Baikonurista keskiviikkoaamuna 9. marraskuuta kello 5.33 Suomen aikaa. Luotaimessa on seitsemän tutkimuslaitetta, jotka keräävät tietoa muun muassa Venuksen ilmakehästä. Ilmatieteen laitos on suunnitellut luotaimen Aspera 4 -mittalaitteeseen tietokonejärjestelmän ja ohjelmiston. Luotaimen sähkönjako toimii Patrian teknologialla.

Kuva: ESA

Venus Express laukaistiin luotettavalla Soyuz-Fregat kantoraketilla Kazakstanista Baikonurin avaruuskeskuksesta. Noin kaksi tuntia laukaisun jälkeen luotaimen aurinkopaneelit avattiin ja se aloitti 400 miljoonan kilometrin matkansa kohti Venusta. Taipaleeseen kuuluu noin 5 kuukautta. Lentoa valvoo Euroopan avaruusjärjestön lennonjohto Saksan Darmstadtissa.

Luotain saapuu Venukseen huhtikuussa

Huhtikuussa 2006 Venus Express saavuttaa naapuriplaneettamme, mutta varsinainen tutkimustyö alkaa vasta heinäkuussa 2006. Silloin luotain on asettunut Venusta kiertävällä radalle, joka kulkee lähimmillään 250 kilometrin päässä planeetan pinnasta.

Venus Express tekee havaintoja Venuksen ilmakehästä ja planeetan plasmaympäristöstä seitsemällä tutkimuslaitteella. Tutkimus tuo tietoa muun muassa Venuksen pinnanmuodoista, sen ilmakehän koostumuksesta, pilvistä, lämpötilasta ja paineesta ilmakehän eri osissa. Lisäksi Venusta kuvataan erittäin edistyneellä ultravioletista infrapunaan näkevällä kameralla.

Suomalaiset näkyvästi mukana projektissa

Suomalaisittain kiinnostavin tutkimuslaite on Venuksen lähiympäristön sähköisiä ja neutraaleja energisiä hiukkasia mittaava Aspera 4, jonka tietokonejärjestelmä ja ohjelmisto ovat Ilmatieteen laitoksen suunnittelemia.

Venus Expressin sähkönjakelu toimii Patrian valmistamalla teknologialla, jolla on merkittävä vaikutus luotaimen toimintakykyyn. Suomalaisten suunnittelema tehonjakoyksikkö siirtää aurinkopaneeleiden kokoaman sähkötehon luotaimen alijärjestelmiin ja mittalaitteisiin. Yksikön avulla aurinkopaneelit ja antennit avattiin laukaisun jälkeen.

Venus Express täydentää ESAn planeettaohjelmaa, johon kuuluvat myös Marsia tutkiva Mars Express -luotain ja vuonna 2012 kohti Merkuriusta lähtevä BepiColombo. Venus Express on lähes kopio ESAn Mars Express -luotaimesta. Luotaimen tekemiseen on osallistunut 25 yritystä 14 Euroopan maasta.

Venus Expressin lähtöä jouduttiin lykkäämään alkuperäisistä suunnitelmista kahdella viikolla, koska kantoraketin lämpöeristepaloja oli joutunut satelliitin suojakuvun sisälle.

Avaruustoimintojen suurin julkinen rahoittaja Suomessa on Tekes, joka koordinoi suomalaisten osallistumista Euroopan avaruusjärjestön ESAn tutkimus- ja tiedeohjelmissa.

Lue lisää
Venus Express -hankkeesta

Lisätietoa
Ilmatieteen laitos
akatemiatutkija Esa Kallio
puh. 09-1929 4636
esa.kallio@fmi.fi

Tekes
avaruusyksikön päällikkö Esa Panula-Ontto
puh. 050 5577 853
esa.panula-ontto@tekes.fi

Patria Advanced Solutions
liiketoimintajohtaja Juha Ritala
puh. 020 469 2332
juha.ritala@patria.fi

Lehdistömateriaalia ja kuvia

tiedottaja Eeva Ahola, Tekes
puh. 010 605 5712
Painokelpoisia Venus Express -kuvia voi ladata Tekesin kuvapankista