Tiedotearkisto: 2005

Syksyn toinen voimakas myrsky saapuu eteläiseen Suomeen

14.11.2005 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan tiistaina 15. marraskuuta lounaistuuli on iltapäivällä maan eteläosassa lähinnä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnassa kovaa. Myöhemmin puuskainen luoteistuuli voimistuu myös muualla maan etelä- ja keskiosassa. Voimakas tuuli voi aiheuttaa tuulituhoja.

Kuva: Harri Manninen

Ilmatieteen laitoksen mukaan tänään maanantaina 14. marraskuuta etelänpuoleinen tuuli on maan etelä- ja keskiosassa navakkaa, rannikolla mahdollisesti kovaa. Merellä on jo tällä hetkellä voimassa myrskyvaroituksia. Huomenna tuuli voimistuu uudelleen. Huomenna iltapäivällä lounaistuuli on maan eteläosassa lähinnä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Itä-Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnassa kovaa ja voi aiheuttaa tuulituhoja. Tuuli kääntyy vähitellen luoteeseen. Puuskainen luoteistuuli voi olla vaarallisen voimakasta myöhään tiistai-iltapäivällä maan länsiosan eteläosissa ja illalla kaikkialla maan etelä- ja keskiosassa.

Norjan rannikolla oleva myrskymatalapaineen keskus liikkuu Perämeren yli itään. Jo tähän matalapaineen keskukseen liittyen etelänpuoleinen tuuli on maan etelä- ja keskiosassa navakkaa, rannikolla mahdollisti kovaa. Saman myrskymatalan jälkipuolelle kehittyy uusi matalapaineen osakeskus tiistain vastaisena yönä ja se liikkuu lännestä maan eteläosaan. Kaikista voimakkaimmat tuulet liittyvät tämän osakeskuksen ja siihen liittyvän säärintaman ylitykseen. Kun matalapaineen keskus liikkuu Etelä-Suomessa itään, sen jälkipuolella tuulet kääntyvät luoteeseen ja muuttuvat puuskaiseksi. Puuskainen luoteistuuli voi olla vaarallisen voimakasta myöhään tiistai-iltapäivällä maan länsiosan eteläosissa ja illalla kaikkialla maan etelä- ja keskiosassa. Keskiviikon vastaisena yönä tuuli kääntyy länteen ja länsituuli voi silloin olla vielä kovaa maan itäosassa. Keskiviikko aamuna tuuli alkaa heiketä.

Syyskauden ensimmäinen voimakas myrsky sattui 25.-26.10., kun syvä matalapaine liikkui Pohjois-Itämeren yli itään. Tuolloin Suomenlahdella kaakkoinen myrskytuuli puhalsi kovimmillaan Porvoon Emäsalossa, jossa 10 minuutin keskituuleksi mitattiin 27 m/s, ja lyhytaikaiset puuskat olivat yli 30 metriä sekunnissa.

Lue lisää
Voimassa olevat varoitukset
Marraskuun sää ja tilastot

Lisätietoja:

Palveleva meteorologi 24 h/vrk 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)