Tiedotearkisto: 2005

Sääaiheinen kansainvälinen kuvataidekilpailu ala-asteikäisille

22.11.2005 12:00

Maailman ilmatieteen järjestö WMO järjestää kansainvälisen kuvataidekilpailun jäsenmaidensa lapsille. Ilmatieteen laitos kutsuu WMO:n puolesta Suomen ala-asteikäiset mukaan kisaan. Kymmenen parasta suomalaista sääaiheista työtä palkitaan, ja kolme parasta lähtee kansainväliseen kilpaan Geneveen!

Kilpatöiden tulee kuvata lapsen näkemystä ja mielikuvia joltakin seuraavalta osa-alueelta:

 • sään ja pilvien kauneus
 • meteorologin työ, sään ennustaminen
 • meteorologiset instrumentit
 • sääennusteiden rooli ympäristökatastrofien ehkäisyssä
 • sää, ilmasto ja ympäristö
Mitään muita rajoituksia ei anneta! Inspiraatiota voi etsiä taivaalta, muistoista, sateesta, auringonpaisteesta tai vaikkapa Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta.

Myös tekniikka on täysin vapaa, osallistua voi niin maalauksella, piirustuksella kuin tietokonegrafiikallakin.

Aikataulu
Kilpatöiden tulee olla Ilmatieteen laitoksen toimitalossa Dynamicumissa (os. Ilmatieteen laitos, Viestintä, Erik Palménin aukio 1, PL 305, 00101 HELSINKI) viimeistään tiistaina 20.12. mennessä. Raati kokoontuu 21.12.2005, ja jatkoon päässeet työt Ilmatieteen laitos toimittaa Geneveen 30.12.2005 mennessä.

Kuvan mukana tulee lähettää seuraavat tiedot:

 • Taiteilijan nimi ja syntymäaika
 • Kotipaikka
 • Koulu ja koulun osoite (johon työt palautetaan pyydettäessä)
 • Teoksen nimi
 • Teoksen tekniikka ja materiaalit
 • Taustaa työlle (ajatuksia työn syntymisestä)
 • Halutaanko työ palautettavan
Jokainen lapsi voi osallistua kilpailuun yhdellä työllä.

Ilmatieteen laitoksessa valinnan tekee raati, johon kuuluu niin kuvataiteen kuin meteorologiankin asiantuntijoita.

Ilmatieteen laitos palkitsee kymmenen parhaan teoksen tekijää. Lisäksi kisaan osallistuvista töistä järjestetään näyttely Ilmatieteen laitoksen toimitaloon Dynamicumiin. Osa töistä pääsee myös Ilmatieteen laitoksen nettisivuille. Työt voidaan palauttaa pyydettäessä.

WMO:hon Geneveen lähetettyjä kolmea työtä ei palauteta. Niiden oikeudet siirtyvät Maailman ilmatieteen järjestölle, ja ne tullaan julkaisemaan WMO:n internetsivuilla sekä mahdollisesti WMO:n albumissa Weather by Children.

WMO (World Meteorological Organisation)
Sää ei tunne rajoja, siksi kansainvälinen yhteistyö on olennaista. WMO on YK:n alainen maailman ilmatieteellinen järjestö (World Meteorological Organization), jonka keskuspaikka on Genevessä. WMO:hon kuuluu 187 jäsenvaltiota ja territoriota. WMO:n ensisijaisena tavoitteena on huolehtia jäsenvaltioiden teknisistä ja materiaalisista mahdollisuuksista hoitaa WMO:n viranomaisvelvoitteena oleva sääpalvelu ja siihen liittyvä varoitustoiminta. Tavoitteen toteuttamiseksi WMO edistää säähavaintotietojen ja -tuotteiden vapaata vaihtamista jäsenmaiden kesken. Suomi on ollut WMO:n jäsen sen perustamisvuodesta 1950 lähtien. Lisätietoja www.wmo.int

Ilmatieteen laitos
Suomen Ilmatieteen laitos on palvelu- ja tutkimuslaitos, joka havainnoi ja tutkii ilmakehää. Tämän osaamisensa Ilmatieteen laitos hyödyntää palveluissa, joita se tuottaa tehokkaasti ihmisen ja ympäristön turvallisuuden lisäämiseksi.

Lisätietoja kilpailusta
Viestintäpäällikkö Eeva-Kaisa Heikura
puh. (09)1929 2234
eeva-kaisa.heikura@fmi.fi