Tiedote 7.12.2005

Tiedote - Saturnuksen Titan-kuun salat paljastuvat

Tammikuussa 2005 Saturnuksen suurimman kuun Titanin pinnalle onnistuneesti laskeutuneen Euroopan avaruusjärjestö ESA:n Huygens-luotaimen lähettämät tiedot ovat paljastaneet uutta tietoa Titan-kuun kaasukehästä.

Kuva: ESA

Ilmatieteen laitoksen PPI-mittalaite mittasi Titanin kaasukehän paineprofiilin luotaimen laskeutumisen aikana ja jatkoi havaintojaan pinnalle laskeutumisen jälkeen. Näistä havainnoista laskettu kaasukehän pystyprofiili on hyvin lähellä aikaisemmin ohi lentäneiden Voyager-luotaimien mittauksista tehtyjä arvioita. Ilmatieteen laitoksen tekemät laskelmat osoittavat, että paine Titan kuun pinnalla on puolitoistakertainen maapalloon verrattuna. Samoin varmistui, että Titanin kaasukehä muodostuu pääasiassa typestä kuten Maassakin. Siitä huolimatta, että Titanin kaasukehässä muodostuu auringonvalon vaikutuksesta jatkuvasti monia orgaanisia yhdisteitä, olosuhteet Titanissa eivät ole suotuisat elämän kehittymiselle. Esimerkiksi lämpötila Titanissa on lähes kaksisataa astetta pakkasen puolella.

Suurin yksittäinen yllätys Huygens-luotaimen tekemissä havainnoissa oli oletettujen hiilivetymerien puuttuminen. Kaasukehässä havaittujen hiilivetyjen lähde jää siten yhä selvittämättä. Yhdeksi selitykseksi on ehdotettu jäävulkanismia. Yksi mahdollinen jäinen tulivuori on jo pystytty havaitsemaan Titanin pinnalla.

Huygens-luotaimen tulokset julkaistaan Nature-lehden erikoisnumerossa torstaina 8. joulukuuta. Seitsemän eri instrumentin tuottamia tietoja analysoineiden tutkijaryhmien artikkelit antavat ensimmäisen paikan päällä tehtyihin havaintoihin perustuvan kuvan maailmasta, jolla on mielenkiintoisia yhtäläisyyksiä oman maapallomme kanssa. Samalla artikkelit tuovat Titan-kuusta esiin ominaisuuksia, jotka ovat ainutlaatuisia koko aurinkokunnassa.

Cassini-luotain jatkaa havaintojen tekoa edelleenHuygensin laukaissut Cassini-luotain jatkaa edelleen Saturnuksen kiertämistä ja tutkii Saturnusta, sen renkaita, magnetosfääriä ja kuita. Cassinin päätehtävä päättyy vuonna 2008, mutta tutkimuslaitteiden hyvän toiminnan vuoksi jatkoaika on parhaillaan suunnitteilla. Ilmatieteen laitoksella hyödynnetään myös monistaTitanin ohilennoista saatavia tietoja. Ilmatieteen laitos mallintaa Titanin paksun kaasukehän vuorovaikutusta Saturnuksen magneettikentän ja siinä liikkuvien hiukkasten kanssa. Tämä auttaa selvittämään esimerkiksi Titanin kaasukehästä karkaavan aineen määrää.

Lisätietoja:

Tutkija Teemu Mäkinen, puh. (09) 1929 4647Tutkija Ari-Matti Harri, puh. 050 337 5623

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@fmi.fi