Tiedotearkisto: 2005

Uusi vuosi vaihtuu lumisena lähes koko maassa

27.12.2005 12:00

Ilmatieteen laitoksen tiistaina 27. joulukuuta laatiman ennusteen mukaan sää lauhtuu vuodenvaihteessa etelästä alkaen. Maan eteläosassa lämpötila kohoaa nollan vaiheille, maan keskiosassa pakkanen heikkenee muutamaan asteeseen. Lapissa pakkasta on vuoden vaihteessa 5...15 astetta. Loppuviikolla etelästä saapuu Suomeen lumisateita, maan eteläosassa sade voi tulla myös räntänä.

Kuva: Eija Vallinheimo

Myös vuosi 2005 vastaanotettiin selkeässä ja melko leudossa säässä suurimmassa osassa maata. Lämpötila oli illalla lähes koko maassa aluksi reilusti suojan puolella, mutta laski maan eteläosassa yöllä muutaman asteen verran pakkaselle. Pohjois-Suomessa suojasää jatkui uudenvuodenpäivään asti. Vain Lapissa sää oli pilvistä ja aivan pohjoisessa tuiskutti vähän lunta. Pakkanen kiristyi uudenvuodenpäivänä Pohjois-Lapissa 10 asteen alapuolelle. Lumipeite oli ohut laajasti maan etelä- ja länsiosassa sekä Oulun läänissä, mutta Lapissa lunta oli jo puolisen metriä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi vaihtuu yleensä talvisessa pakkassäässä. Lämpötilat ovat tavallisesti yöllä maan keski- ja eteläosassa rannikkoa lukuun ottamatta -8...-13 astetta ja Pohjois-Suomessa -15...-20 astetta.

Maan eteläosassa lumikinokset ovat olleet uutena vuotena korkeimmillaan yli puolimetrisiä. Lunta on vuoden vaihteessa maan eteläosassa keskimäärin noin vajaat 20 senttiä, maan keskiosassa 20-40 senttiä ja maan pohjoisosassa vajaa puoli metriä.

Lisätietoja:

Palveleva meteorologi, puhelin 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)
Ilmastopalvelu, puhelin 0600 1 0601 (3,01 EUR/min + pvm)

Lue lisää:
Uudenvuoden tilastotietoja
Talven lumitilanne