Tiedote 8.6.2006

Tiedote - Uusi säämalli pyrkii kaupunginosan tarkkuuteen

Ilmatieteen laitos on ottanut testikäyttöön uuden AROME-säänennustusmallin prototyypin, joka kuvaa säätä kaupunginosan mittakaavassa.

Kuva: Toivo Lumme

Uuden hienohilamallin odotetaan tulevaisuudessa hyödyttävän rajujen sääilmiöiden, kuten rankkasateiden ja ukkospuuskien, ennustamista. Myös rannikko- ja järviseutujen vaihtelevia tuulia malli kuvaa hyvän erottelukykynsä ansiosta nykyisiä malleja paremmin. Parempien tuuliennusteiden avulla voidaan laatia tarkempia ilmanlaatuennusteita ja varautua haitallisten aineiden leviämiseen onnettomuustilanteessa. Hyvät tuuliennusteet ovat hyödyllisiä myös vesillä liikkujille.

Testivaiheessa mallin laskentapisteiden vaakaetäisyys eli hilaväli on 2,5 kilometriä, mutta mallissa voidaan käyttää paljon tiheämpääkin hilaa. Järjestelmän testikäyttö Ilmatieteen laitoksessa on osa kehityshanketta, jossa kartoitetaan uuden järjestelmän suomat mahdollisuudet, ja liitetään se osaksi laitoksen vakiotoimintoja.

Sääennustusmalli simuloi ilmakehän virtauksia ja sääilmiöitä. Mallin avulla voidaan jäljitellä ilmakehän toimintaa ja arvioida, kuinka sääilmiöt käyttäytyvät lähipäivien aikana. Malli toimii kolmiulotteisessa ruudukossa eli hilapisteikössä, joihin merkittyjen säähavaintojen pohjalta malli laskee fysiikan lakien pohjalta tilannetta ajassa eteenpäin. Sääilmiöiden fysiikan kuvauksen osalta uusi malli edustaa kehityksen kärkeä, ja myös tiheä hilapisteikkö auttaa tarkentamaan paikallisia ennusteita.

AROME-mallin kehitys käynnistyi vuonna 2002 Ranskan ilmatieteen laitoksessa Meteo-France:ssa (MF). Ilmatieteen laitos aloitti HIRLAM-A-tutkimusohjelman jäsenenä tiiviin yhteistyön MF:n johtaman laajan eurooppalaisen malliyhteisön kanssa vuonna 2004. Ilmatieteen laitoksen lisäksi yhteistyössä ovat aktiivisesti olleet mukana Ruotsin, Tanskan, Espanjan ja Unkarin ilmatieteelliset laitokset.

Suomen Ilmatieteen laitos on tällä hetkellä kolmas instituutti, jossa ennusteita lasketaan AROMEn avulla päivittäin. Tämänhetkinen AROME-malli on prototyyppi ja sen kehitystyö jatkuu vielä useita vuosia.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Carl Forteliuspuh. (09) 1929 4130 tai 050 525 1394carl.fortelius@fmi.fiTutkija Sami Niemeläpuh. (09) 1929 4172sami.niemela@fmi.fi