Tiedote 12.6.2006

Tiedote - Ensimmäinen eurooppalainen polaarisääsatelliitti laukaistaan heinäkuussa

- Yli 200 sääsatelliittiasiantuntijaa koolla Helsingissä

Kuva: EUMETSAT

Heinäkuun 17. päivänä radalleen laukaistava Metop-satelliitti on ensimmäinen eurooppalainen Maan napoja (polaarirataa) kiertävä sääsatelliitti. Sääennusteet paranevat Metopin myötä maailmanlaajuisesti. Satelliitti lähettää dataa maahan noin 850 kilometrin korkeudelta. Saatavien kuvien tarkkuus paranee huomattavasti verrattuna kuviin, jotka saadaan ekvaattorin yläpuolella, 36 000 kilometrin korkeudella sijaitsevista satelliiteista.

Metop tuottaa uutta havaintoaineistoa sääennustusmalleihin alueilta, joista ei yleensä saada paljon säähavaintoja, kuten napa-alueilta ja meriltä. Eteläisen pallonpuoliskon merialueiden säähavainnointiin on luvassa selkeä parannus, mutta myös pohjoisen pallonpuoliskon ennusteet tarkentuvat.

Metop-satelliittia operoi eurooppalainen sääsatelliittijärjestö EUMETSAT, ja se on ensimmäinen EUMETSATin viidentoista vuoden EUMETSAT Polar System -ohjelman satelliiteista. Tähän asti Eurooppa on ollut riippuvainen NOAAn (USA:n kansallisen meri- ja ilmakehähallinnon) polaarisatelliiteista. Eurooppalaisen satelliitin myötä voimat yhdistetään: Metopissa on USA:n ja Euroopan yhteisiä uudentyyppisiä mittalaitteita, ja lisäksi satelliittien ajoitus on koordinoitu niin, että yhdessä polaarisatelliiteilla saadaan maapallon ilmakehää kuvattua mahdollisimman kattavasti.

Uuden ajan instrumenttejaMetopissa on uudentyyppisiä instrumentteja, jotka uudistavat tapaa monitoroida Maan säätä, ilmastoa ja ympäristöä. Merkittävimpiä laitteista on IASI, jonka teknologian kaltaista ei ole ennen käytetty operatiivisessa tarkoituksessa avaruudessa. Laite tuottaa ennätyksellisen tarkkoja mittauksia läpi koko ilmakehän lämpötilasta ja kosteudesta. Esimerkiksi Suomessa lämpötilaa ja kosteutta mittaavia luotauksia tehdään kolmella paikkakunnalla. Metop-satelliitti puolestaan tuottaa tietoa Suomesta 20 x 20 kilometrin ruutujen tarkkuudella. Metop monitoroi myös useita ilmakehän kaasuja, kuten otsonia, hiilidioksidia, metaania ja tuo näin lisätietoa ilmakehän kemiasta.

GOME-mittalaite tekee puolestaan mahdolliseksi jatkaa ja parantaa napa-alueiden otsoniaukon seurantaa, ja EUMETSAT Polar System -ohjelman pitkä ikä (3 satelliittia, 15 vuotta) tekee seurannasta pitkäjänteistä. Montrealin pöytäkirjan vaikutusta otsonikatoon pystytään siis seuraamaan kiinteästi. Suomen Ilmatieteen laitos isännöi juuri otsonikadon seuraamiseen keskittyvää osaamiskeskusta. Myös suomalainen tutkimus ja teollisuus on ollut mukana GOME-2-instrumentin toteutuksessa.

Sääsatelliittien dataa käytetään sääennustusten tekoon, mutta myös mm. ilmakehän, ilmastonmuutoksen ja ilmanlaadun tutkimukseen. Lisäksi sääsatelliitteja käytetään monissa käytännön sovelluksissa, kuten lumisten alueiden tulkinnassa ja metsäpalojen paikantamisessa, joihin myös Suomen Ilmatieteen laitos panostaa yhä enemmän.

200 sääsatelliittiasiantuntijaa koolla HelsingissäIlmatieteen laitos ja Eurooppalainen sääsatelliittijärjestö EUMETSAT järjestävät 12.-16. kesäkuuta Helsingissä sääsatelliittikonferenssin. Myös siellä erityishuomio kiinnittyy uuden sääsatelliitin ansiosta napa-alueiden meteorologiaan.

Konferenssi kerää Helsinkiin kaikkien meteorologisten satelliittien operaattorit, jotka päivien aikana raportoivat omista satelliittiohjelmistaan. Kaikkiaan osanottajia saapuu 239 yhteensä 34 eri maasta. Helsingissä järjestettiin kaikkien aikojen toinen vastaava EUMETSAT-kokous tasan 20 vuotta sitten.

EUMETSAT (The European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) eli Euroopan sääsatelliittijärjestö on hallitustenvälinen organisaatio, joka ylläpitää 19 eurooppalaisen maan meteorologisia sääsatelliitteja. Sen jäsenmaita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Norja, Portugali, Saksa, Slovakia, Suomi, Sveitsi, Ranska, Ruotsi, Tanska ja Turkki. EUMETSAT on lisäksi allekirjoittanut yhteistyösopimukset Bulgarian, Islannin, Kroatian, Latvian, Liettuan, Puolan, Romanian, Slovenian, Tshekin tasavallan ja Unkarin kanssa. Serbia ja Montenegron kanssa solmittu sopimus ratifioidaan lähitulevaisuudessa.

Tällä hetkellä EUMETSAT operoi Meteosat 6, 7 ja 8 -satelliitteja Euroopan ja Afrikan yläpuolella sekä Meteosat 5 -satelliittia Intian valtameren yllä. EUMETSATin satelliittidatalla, -tuotteilla ja -palveluilla on vahva rooli sään ennustamisessa ja globaalin ilmaston seurannassa.

Lue lisääMetopin laukaisusta (EUMETSATin verkkopalvelu englanniksi)

Metopin tietoja hyödyntävästä O3M SAF-projektista (englanniksi)