Tiedotearkisto: 2006

Euroopan uusi sääsatelliitti tarkentaa sääennustuksia

14.7.2006 12:00

Euroopan uusin sääsatelliitti MetOp laukaistaan maanantaina 17. heinäkuuta Kazakstanista, Baikonurin avaruuskeskuksesta. MetOp on ensimmäinen eurooppalainen napa-alueita kiertävä sääsatelliitti. Laukaisua voi seurata suorana lähetyksenä internetissä.

Kuva: EUMETSAT

Tarkempia sääennusteita ja uutta havaintoaineistoa

MetOp parantaa olennaisesti sääennustusten tarkkuutta, sillä maapallon napojen kautta kulkeva satelliitti kiertää huomattavasti matalammalla kuin nykyiset päiväntasaajan mukaisesti kiertävät sääsatelliitit. Satelliittia operoi eurooppalainen sääsatelliittijärjestö EUMETSAT, ja se on kehitetty yhteistyössä Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kanssa.

Satelliitti tuottaa uutta havaintoaineistoa sääennustusmalleihin alueilta, joista ei yleensä saada paljon säähavaintoja, kuten napa-alueilta ja meriltä. Eteläisen pallonpuoliskon merialueiden säähavainnointiin on luvassa selkeä parannus, mutta myös pohjoisen pallonpuoliskon ennusteet tarkentuvat.

Uusi sääsatelliitti uudistaa tapaa tutkia säätä, ilmastoa ja ympäristöä. Se tuottaa tarkkoja mittauksia koko ilmakehän lämpötilasta ja kosteudesta ja monitoroi useita ilmakehän kaasuja, kuten otsonia, hiilidioksidia ja metaania. Satelliitti jatkaa myös napa-alueiden otsoniaukon seurantaa. Satelliitti tuottaa aineistoa Pohjoisten alueiden ilmastonmuutoksesta havainnoimalla esimerkiksi lumi- ja jääpeitettä.

Tähän asti Eurooppa on ollut riippuvainen USA:n kansallisen meri- ja ilmakehähallinnon NOAAn polaarisatelliiteista. Eurooppalaisen satelliitin myötä voimat yhdistetään: MetOpissa on USA:n ja Euroopan yhteisiä mittalaitteita, ja satelliittien ajoitus on koordinoitu niin, että yhdessä polaarisatelliiteilla saadaan maapallon ilmakehää kuvattua mahdollisimman kattavasti.

Laukaisu suorana lähetyksenä

Metop laukaistaan radalleen maanantaina 17.7. klo 19.28 Suomen aikaa (18.28 CEST ja 22.28 laukaisupaikka Baikonurin aikaa).

Metopin laukaisua voi maanantai-iltana alkaen noin klo 19 seurata suorana lähetyksenä EUMETSATin www-sivulla

Lisätietoja: Tutkimusprofessori Jarkko Koskinen, puh. 050 337 2902

EUMETSAT (The European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites) eli Euroopan sääsatelliittijärjestö on hallitustenvälinen organisaatio, joka ylläpitää 19 eurooppalaisen maan meteorologisia sääsatelliitteja. Sen jäsenmaita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Norja, Portugali, Saksa, Slovakia, Suomi, Sveitsi, Ranska, Ruotsi, Tanska ja Turkki. EUMETSAT on lisäksi allekirjoittanut yhteistyösopimukset Bulgarian, Islannin, Kroatian, Latvian, Liettuan, Puolan, Romanian, Slovenian, Tshekin tasavallan ja Unkarin kanssa. Serbia ja Montenegron kanssa solmittu sopimus ratifioidaan lähitulevaisuudessa. Ilmatieteen laitos edustaa Suomea EUMETSATissa.

Euroopan avaruusjärjestö ESA tukee ja koordinoi eurooppalaista avaruustutkimusta ja teknologian kehitystä.. ESA osallistuu avaruussovellusten kehittämiseen ja toteuttaa mittavia avaruusprojekteja, joiden toteuttamiseen yksittäisellä Euroopan valtiolla ei ole mahdollisuuksia. ESAn 17 jäsenvaltiota ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Norja, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Sveitsi, Tanska ja Iso-Britannia. Lisäksi Kanada, Unkari ja Tsekin tasavalta osallistuvat joihinkin projekteihin. Suomi on ollut ESAn täysjäsenenä vuodesta 1995. Tekes koordinoi ESA-yhteistyötä Suomessa.