Tiedotearkisto: 2006

Viikonloppuna havaittiin kauniita revontulia eri puolella Suomea

21.8.2006 12:00

Viime viikonloppuna, erityisesti lauantai-iltana kello yhdentoista tienoilla nähtiin komeita tulia eri puolilla Etelä- ja Keski-Suomea.

Kuva: Jouni Jussila

Revontulet aiheutuivat auringon pinnalta viime viikon torstaina lähteneestä hiukkaspurkauksesta. Tämän purkauksen ensimmäiset merkit Maan lähiavaruudessa havaittiin jo perjantaina illansuussa, mutta revontuliin liittyvä magneettinen myrsky käynnistyi todenteolla vasta lauantaina. Ilmatieteen laitokselle on tullut ilmoituksia revontulihavainnoista mm. Helsingistä, Lohjalta, Tampereelta ja Nurmeksesta.

Aktiivisuus näyttäisi nyt tältä erää olevan ohitse, joten tuleville öille ei ennusteta kohonneita esiintymistodennäköisyyksiä. Pitemmälläkin aikavälillä Auringon aktiivisuus on nyt hiljenemään päin.

Revontulia aiheuttavien purkausten esiintymisessä on selkeä 11 vuoden jaksollisuus. Tällä hetkellä olemme lähestymässä nk. auringonpilkkuminimiä (vuosi 2007), joten seuraavina vuosina magneettisten myrskyjen esiintymistiheys on pienimmillään. Toisaalta, vaikka myrskyjen lukumäärä pienenee, niiden voimakkuus pysyy ennallaan. Taivaalle tähyilyä ei kannata kokonaan unohtaa tulevina vuosinakaan.

Lue lisää
Revontulista ja avaruussäästä

Suomalaisten ottamia revontulikuvia on nähtävillä myös revontuliharrastajien internetsivuilla www.spaceweather.com.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Kirsti Kauristie puh. (09) 1929 4637