Tiedote 21.5.2007

Tiedote - Eurooppalainen sääsatelliitti MetOp aloitti säännöllisen toiminnan

Euroopan ensimmäinen napoja kiertävä sääsatelliitti on otettu virallisesti operationaaliseen käyttöön kuuden kuukauden käyttöönottovaiheen jälkeen.

Kuva: EUMETSAT

Ensimmäiset tieteelliset aineistot MetOp toimitti heti kaksi päivää laukaisun jälkeen. Nyt aineistoa saadaan täydellä teholla kaikista 11:stä mukana olevasta instrumentista ja sitä voidaan nyt käyttää operatiivisessa toiminnassa. MetOpin tuottama aineisto tarjoaa ennennäkemätöntä tarkkuutta ja erotuskykyä mm. ilmakehän lämpötilasta, kosteudesta, tuulennopeudesta, otsonista ja muista kaasuista kuten metaanista ja hiilidioksidista.

Suomen Ilmatieteen laitos on ollut EUMETSATin jäsenenä mukana koko EPS-ohjelman ajan ja ollut näin mukana vaikuttamassa satelliitin kehitykseen. Satelliitin merkitys sääpalvelulle on suuri erityisesti uusien instrumenttien (mm. IASI) tuoman tiedon kautta. MetOpin tuottamat tiedot syötetään numeerisiin ilmakehämalleihin. Lisäksi Ilmatieteen laitos on ollut mukana GOME-2 -instrumentin toteutuksessa. Jatkossa laitos käyttää sen antamaa tietoa ilmakehän otsonin seurantaan ja tutkimukseen.

MetOp kerää keskeistä tietoa ilmakehästä. Nämä tiedot parantavat merkittävästi myös sääennusteiden tarkkuutta. Uudet havainnot parantavat myös globaalia ilmaston seurantaa ja auttavat näin tiedemiehiä ymmärtämään monimutkaisia kytkentöjä, jotka vaikuttavat maapallon ilmastoon. Erityisesti otsonista ja muista kaasuista tehdyt havainnot tarjoavat uuden näkökulman maapallon ympäristöongelmiin.

MetOp laukaistiin avaruuteen lokakuun 19. päivänä 2006. Satelliitti on ensimmäinen kolmen satelliitin sarjasta, jotka laukaistaan seuraavan 14 vuoden aikana. Yhdessä satelliitit muodostavat kokonaisuuden, joka kantaa nimeä Eumetsat Polar System (EPS). Virallisesti aloitettu säännöllinen operatiivinen toiminta on samalla yksi etappi USA:n ja Euroopan yhteisessä Joint Polar System -hankkeessa.

Yhdessä EUMETSATin MetOp ja NOAAan napa-satelliitti tulevat tarjoamaan maailmanlaajuista lähes tosiaikaista aineistoa, jotka parantavat ennusteita ja tarjoavat näin apua mm. luonnonkatastrofien ennakoinnissa ja ympäristön seurannassa. Eurooppalaisen satelliitin myötä voimat yhdistetään: MetOpissa on USA:n ja Euroopan yhteisiä mittalaitteita. Myös satelliittien ajoitus on koordinoitu niin, että yhdessä polaarisatelliiteilla saadaan maapallon ilmakehää kuvattua mahdollisimman kattavasti.

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Jarkko Koskinenpuh. (09) 1929 4174 tai 050 337 2902, jarkko.koskinen@fmi.fiRyhmäpäällikkö Pirkko Pylkköpuh. (09) 1929 3624, pirkko.pylkko@fmi.fi