Tiedotearkisto: 2007

Heinäkuussa satanut paikoin tavanomaista enemmän

24.7.2007 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan laajoilla alueilla Suomessa on heinäkuussa satanut tavanomaista runsaammin. Hellepäiviä on ollut vain puolet heinäkuun tyypillisestä määrästä.

Kuva: Eija Vallinheimo

Kuukauden päivä- ja kuukausisademäärät ovat olleet tähän mennessä tavanomaista runsaammat etenkin Kainuussa ja Etelä- ja Itä-Lapissa. Runsaita sateita on saatu myös Satakunnassa, Pirkanmaalla, Päijät-Hämeessä ja Etelä-Savossa. Sen sijaan etelä- ja lounaisrannikolla sademäärät ovat jääneet yhä tavanomaista pienemmiksi.

Tilastojen mukaan heinä- ja elokuu ovat vuoden sateisimmat kuukaudet. Sateet tulevat usein runsainakin sade- ja ukkoskuuroina. Kuurosateet ovat tyypillisesti melko paikallisia, joten sademäärissä on suuria paikallisia vaihteluita. Heinäkuun suurimpia, yli 30 millimetrin vuorokausisateita, voi seurata säätilastosivuilta. Viimeksi oikein sateinen heinäkuu koettiin osassa Suomea vuonna 2004.

Hellepäiviä on ollut tähän mennessä heinäkuussa vähän. Hellepäiviä on ollut eri paikoilla vain 0-3 kappaletta, kun tyypillisesti niitä on heinäkuussa 6-7 maan etelä- ja keskiosassa. Pohjois-Suomessa hellepäiviä on ollut 0-2, kun tyypillinen hellepäivien määrä on 2-4. Hellepäiviä ei ole Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan odotettavissa myöskään loppuviikon aikana. Hyvin vähän heinäkuisia hellepäiviä oli etelässä mm. vuosina 1974, 1998, maan keskiosassa 1990 ja 2000 sekä Lapissa 1962, 1965 ja 1998. Ilman helteitä jäätiin koko maassa kesällä 1962.

Juhannuksen jälkeen alkanut epävakainen sää on johtunut Pohjois-Atlantilta Länsi-Eurooppaan ja Skandinaviaan sekä Suomeen ulottuneista matalapaineista. Matalapaineista koostuvalla säätyypillä on taipumusta kesäisin jäädä paikalleen pidemmäksikin aikaa. Kolmen viikon mittainen matalapaine ja siitä aiheutuva epävakainen sää ei heinäkuussa ole täysin harvinaista. Voimakkaat korkeapaineet voivat jäädä paikalleen pitkiksikin ajoiksi, jolloin helle jatkuu kahdesta kolmeen viikkoa.

Heinäkuu on keskilämpötiloiltaan hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoja. 2000-luvulla olemme saaneet nauttia useista lämpimistä heinäkuista. Niinpä tämänvuotinen kesäsää on jo selvästi sateisempi ja viileämpi kuin viime vuoden helteinen ja ennätyksellisen kuiva kesä.

Lisätiedot:
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Heinäkuun säätilastot
Hellepäiväkartta