Tiedotearkisto: 2007

Matalapaine tuo runsaita sateita ja voimakasta tuulta

30.7.2007 12:00

Maan etelä- ja länsiosiin ennustetaan runsaita sateita maanantai-illasta (30.7.) alkaen. Paikoin voi sataa yli 30 millimetriä vuorokaudessa. Myös tuulet voimistuvat sekä maa- että merialueilla. Paikallisia tuulituhoja voi tapahtua maa-alueilla maan etelä- ja keskiosissa.

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakas matalapaine liikkuu maanantain ja tiistain välisenä yönä etelärannikolta kohti luodetta. Matalapaine voimistaa tuulia niin merillä kuin maa-alueillakin maan etelä- ja keskiosissa. Merillä tuuli voi puuskissa oli kovimmillaan myrskyisää eli tuuli voi paikoin puhaltaa yli 21 metriä sekunnissa. Keskituuli jää merialueilla kuitenkin 15 - 19 m/s välille. Myös maa-alueilla ja sisävesillä tuuli voimistuu navakaksi tai kovaksi. Paikallisia tuulituhoja voi esiintyä maa-alueilla maan etelä- ja keskiosissa. Tuulet heikkenevät vähitellen keskiviikon aikana.

Matalapaine tuo mukanaan myös runsaita sateita maanantai-illan ja tiistai-illan välisenä aikana maan etelä- ja länsiosissa. Sademäärät kasvavat paikallisesti suuriksi ja paikoin voi sataa yli 30 millimetriä vuorokaudessa. Ilmatieteen laitoksen sääennusteen mukaan eniten sadetta tulisi maanantain ja tiistain välisen yön ja tiistai-iltapäivän välisenä aikana Turku-Pori-Tampere-Jyväskylä-Lappeenranta -alueen eteläpuolella. Paikalliset erot sademäärissä voivat olla kuitenkin huomattavia. Runsaimmat sateet väistyvät tiistai-iltaan mennessä Ruotsin puolelle.

Lisätiedot:
Voimassa olevat varoitukset

Palveleva meteorologi 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 EUR/min + pvm)