Tiedotearkisto: 2007

Heinäkuussa hellepäiviä niukasti

1.8.2007 12:00

Heinäkuun sademäärät olivat monin paikoin tavanomaista suurempia. Kuukauden sade-ennätyksiä rikottiin muutamilla havaintoasemilla. Myös hellepäiviä oli tavanomaista vähemmän pitkään jatkuneen matalapainevoittoisen säätyypin takia. Lämpötila ei paikoin kivunnut hellelukemiin kertaakaan.

Kuva: Eija Vallinheimo

Ilmatieteen laitoksen mukaan heinäkuu oli tavanomaista sateisempi lähes koko maassa. Sademäärät olivat monin paikoin yli kaksinkertaisia heinäkuun keskimääräiseen sademäärään verrattuna. Suurin kuukausisade, 211 millimetriä, mitattiin maan itäosassa Puumala Sorjolassa. Se on havaintoaseman uusi heinäkuun kuukausisade-ennätys. Samalla asemalla ylitettiin heinäkuun keskimääräinen sademäärä jo yhdeksän ensimmäisen päivän aikana. Puumalassa 9. heinäkuuta satanut 61 millimetriä on myös heinäkuussa mitattu suurin vuorokauden sademäärä. Muutamalla asemalla rikottiin kuukauden sade-ennätykset. Etelärannikolla ja Pohjois-Lapissa sademäärät jäivät hieman keskimääräistä pienemmiksi.

Tavallisesti heinäkuussa sataa keskimäärin 15 päivänä vähintään 0,1 millimetriä, mutta tänä vuonna sadepäiviä kertyi enimmillään 23. Runsaita, yli 10 millimetrin, vuorokausisateita oli yleisesti 2 - 5 päivää tavanomaista enemmän. Kuukauden loppupuolella saatiin runsaita sateita maan etelä- ja länsiosassa. Voimakkaan matalapaineen yhteydessä sadetta kertyi monin paikoin yli 30 mm.

Salamoita heinäkuussa paikannettiin Suomessa runsaat 15 000, mikä on neljäsosa keskiarvosta. Ukkospäiviä oli kuitenkin paljon eli Suomessa ukkosti lähes joka päivä mutta salamointi oli vähäistä ja usein hajanaista. Vilkkaimpina ukkospäivinä paikannettiin vain noin 2000 salamaa.

Hellelukemia ei ylitetty paikoin lainkaan
Kuukauden korkein lämpötila, 27,8 astetta, mitattiin 4. päivä Kruunupyyn lentoasemalla. Yli 25 asteen hellepäiviä oli heinäkuussa 2 - 5 päivää keskimääräistä vähemmän. Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa, Kainuussa, Koillismaalla ja Itä-Lapissa ei ollut hellettä kertaakaan. Myös auringonpaistetunteja kertyi 30 - 80 tuntia vähemmän kuin heinäkuussa keskimäärin.

Päivälämpötilat pysyivät heinäkuun alun jälkeen hiukan keskimääräistä matalampina. Keskilämpötiloiltaan heinäkuu oli kuitenkin lähellä pitkän ajan keskiarvoja, koska öisin oli tavanomaista lämpimämpää. Heinäkuun keskilämpötilat vaihtelivat maan etelä- ja keskiosassa 15,5 ja 17,5 ja maan pohjoisosassa 14 ja 16 asteen välillä. Pohjois-Lapissa kuukauden keskilämpötilat olivat 12...14 astetta.

Heinäkuun viimeinen päivä oli kolea, tuulinen ja hyvin sateinen. Päivän ylimmät lämpötilat jäivät maan eteläosassa 15 asteen tienoille ja eteläisillä merialueilla puhalsi kesäkauden ensimmäinen myrsky.

Lisätietoja:

Heinäkuun säätilastot
Kesän säätilastot
Hellesivut