Tiedote 4.8.2007

Tiedote - Phoenix-luotaimen matka Marsiin alkoi onnistuneesti

Yhdysvaltain avaruushallinnon NASAn Phoenix-luotain laukaistiin onnistuneesti kohti Marsia lauantaina 4. elokuuta Floridan Cape Canaveralista kello 12.26 Suomen aikaa. Luotaimen mukana avaruuteen laukaistiin myös Ilmatieteen laitoksen kokoama instrumentti, jonka tavoitteena on mitata Marsin kaasukehän painetta.

Kuva: Nasa

Lauantaina 4.8. Suomen aikaa klo 12.26 laukaistun luotaimen odotetaan saapuvan perille vajaan kymmenen kuukauden lennon jälkeen toukokuussa 2008.

Ilmatieteen laitos on toimittanut laskeutujaan huipputekniikkaa sisältävän painemittausinstrumentin, joka mittaa Marsin kaasukehän painetta. Phoenix on kaasukehätutkimuksen kannalta erityisen tärkeä luotain, koska se laskeutuu Marsin pohjoiselle napa-alueelle, jota ei aikaisemmin ole tutkittu. Siellä luotaimen on tarkoitus toimia puolisen vuotta ja tehdä havaintoja mm. sääoloista sekä laskeutumispaikan geologiasta.

- Mukana oleva painemittalaite on vuosien kehitystyön tulos, joten luotaimen onnistunut laukaisu on Ilmatieteen laitokselle erittäin hyvä uutinen. Samantapaisia laitteita on aikaisemmin ollut mukana kolmessa Mars-luotaimessa. Yksikään luotaimista ei ole kuitenkaan päässyt ehjänä määränpäähänsä, toteaa vanhempi tutkija Jouni Polkko.

Suomalaisten valmistama mittalaite huipputekniikkaaIlmatieteen laitoksen kokoamat painemittalaitteet ovat suorituskykyisiä, kevyitä ja avaruuskelpoisia painemittalaitteita. Painemittausinstrumentin suurin etu on sen pieni koko, instrumentin paino on vain 26 grammaa. Vastaavia laitteita ei tällä hetkellä tehdä muualla maailmassa.Ilmatieteen laitos vastasi Phoenix-painemittalaitteen valmistuksesta ja testaamisesta. Paineinstrumentti perustuu Vaisala Oy:n anturiteknologiaan ja komponentteja instrumenttiin ovat toimittaneet myös suomalaiset Micro Analog Systems Oy ja Selmic Oy. Painemittausinstrumentti toimii osana Kanadan avaruusjärjestön CSA:n luotaimeen toimittamaa ja Marsin sääoloja tutkivaa instrumenttipakettia.

Phoenix sisältää myös muita erilaisia tutkimusinstrumentteja, jollaisia ei ole käytetty aikaisemmin Marsin tutkimuksessa. Luotaimen tavoitteena on etsiä jäänteitä ja todisteita napa-alueella muinoin mahdollisesti velloneesta merestä ja siinä mahdollisesti esiintyneen elämän jäänteistä. Phoenix etsiikin vastauksia Mars-tutkimuksen peruskysymyksiin: Onko Marsissa joskus ollut vettä tai jopa elämää?

Lisätietoja:

Ryhmäpäällikkö Ari-Matti Harri, puh. (09) 1929 4632, ari-matti.harri@fmi.fiVanhempi tutkija Jouni Polkko, puh. (09) 1929 4653, jouni.polkko@fmi.fi

Laukaisu nähtävissä täällä: http://www.jpl.nasa.gov/

http://phoenix.lpl.arizona.edu/http://mars.jpl.nasa.gov/missions/future/phoenix.html