Tiedotearkisto: 2007

Tiistain ukkoset paikoin rajuja

15.8.2007 12:15

Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkoset tulivat tiistaina 14. elokuuta Suomeen Baltiasta kahdessa jaksossa, ensin iltapäivällä pääkaupunkiseudulle edeten illalla Savoon ja Pohjois-Karjalaan, ja keskiyön jälkeen uudelleen pääkaupunkiseudulle ja siitä hiukan pohjoisempaa reittiä Kainuuseen.

Kokonaissalamamäärä Suomessa oli noin 7000, mikä ei ole poikkeuksellista, koska 10 000 salaman raja ylitetään keskimäärin kahtena päivänä vuodessa. Suurimmat paikalliset salamatiheydet olivat kuitenkin rajuja.

Vettä satoi paikoin runsaasti ukkoskuuroissa. Suurimmat vuorokauden sademäärät mitattiin mm. Mikkelin Otavassa, jossa sadetta saatiin 37 millimetriä ja Hankasalmella 27 millimetriä.

Pääkaupunkiseudulla Helsingin Kaisaniemessä kuuroista kertyi yhteensä sademääräksi 32 mm ja Helsingin Kumpulassa 25 mm. Pääkaupungin kertymistä suurin osa tuli kello yhden ja kahden välillä aamuyöllä noin tunnin aikana. Varsinkin Savossa ukkoskuurot työllistivät viranomaisia. Ukkoskuurojen yhteydessä satoi paikoin Etelä-Savossa isohkoja (20 - 45 mm) rakeita, joista on tullut paljon havaintoja Ilmatieteen laitokseen.

Sysmässä metsää kaatoi Ilmatieteen laitoksen arvion mukaan todennäköisesti syöksyvirtaus. Tietoa ei ole kuitenkaan vielä varmistettu. Syöksyvirtaus on ukkospilvestä alaspäin syöksyvä voimakas kylmä ilmavirtaus, joka levittäytyy eri suuntiin ukkospilven alle. Ilmiö kestää lyhyen ajan ja metsätuhot rajoittuvat yleensä suhteellisen pienelle alueelle.

Lue lisää
Perustietoa ukkosesta
Elokuun säätilastot
Kesän säätilastot

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)