Tiedotearkisto: 2007

Sumu haitannut näkyvyyttä

5.10.2007 12:00

Sumu on haitannut näkyvyyttä viime päivinä. Etenkin veneily ja lentoliikenne kärsii sankasta sumusta.

Kuva: Eija Vallinheimo

Viime päivinä kosteaa ja lauhaa ilmaa on virrannut Suomeen etelän puolelta. Sumua muodostuu, kun ilma jäähtyy kastepisteeseen tai ilman kosteus lisääntyy niin, että vesihöyry alkaa tiivistyä pisaroiksi. Yleensä sumu hälvenee silloin, kun aurinko alkaa lämmittää, jolloin sumupisarat haihtuvat ilmaan. Sankat sumut ovat kuitenkin yleisiä syksyllä, sillä auringon säteily ei enää riitä hälventämään sitä. Sumupilvestä voi myös sataa tihkua.

Jos sumu ja sumupilvet eivät hälvene päivän kuluessa, jää päivälämpötila selvästi alemmaksi kuin jos sumua ei olisi. Sumujen ja sumupilvien hälvenemisen ennustaminen on vaikeaa. Syksyllä sumut ovat yleisempiä maa-alueilla, kun taas keväällä sumuja on lähinnä merellä.

Sakea sumu vaikeuttaa liikennettä sekä maalla, merellä että ilmassa. Sääennustuksissa erittäin huonosta näkyvyydestä puhutaan kun ilma on niin sameaa, että näkyvyys jää alle yhden kilometrin. Viime öinä näkyvyys on paikoin pudonnut jopa alle sataan metriin. Kirkkaalla ilmalla näkyvyys voi olla jopa 50 kilometriä, vaikka maan kaarevuuden ja esteiden takia ei niin kauas voi edes nähdä. Paras näkyvyys on usein marraskuun kuulaina päivinä, jolloin ilmavirtaus on pohjoisen puolelta.

Sumut voivat olla hyvin paikallisia. Siksi sumuja ei voida ennustaa yhtä tarkasti kuin esimerkiksi tuulta. Talvella sumualueet ovat yleensä laajoja ja pitkäkestoisia, kun taas kesäpuolella vuotta enemmän paikallisia.

Lisätietoja:

Lue lisää sumuista ja näkyvyydestä

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)