Tiedotearkisto: 2007

Sää kylmenee reippaasti - räntään varauduttava etelässäkin

8.10.2007 12:00

Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan sää kylmenee edelleen loppuviikkoa kohden. Keskiviikkona Etelä- ja Keski-Suomessa tulee varautua räntä- ja jopa lumisateisiin.

Kuva: Tuija Vuorinen

Päivälämpötilat vaihtelevat 8. lokakuuta laaditun ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa 3 ja 8 asteen välillä. Loppuviikolla lämpötilat laskevat vieläkin alemmas. Lapissa päivälämpötila on vähän nollan molemmin puolin. Yöpakkasia esiintyy monin paikoin, pohjoisessa pakkasta voi olla enemmän kuin viisi astetta.

Ilmatieteen laitos muistuttaa, että tienpintojen jäätymisen vuoksi ajokeli voi olla huono Keski- ja Pohjois-Lapissa. Sää muuttuu keskiviikkona myös etelämpänä talvisemmaksi, sillä maan eteläosassa sataa ajoittain vettä tai jopa räntää, maan keskiosassa myös lunta. Perjantain tienoilla sade voi olla runsaampaa, sillä maata lähestyy voimakas matalapaine.

Lämpötilat ajankohdan keskiarvojen alapuolella
Ilmatieteen laitoksen mukaan päivälämpötilat ovat tyypillisesti lokakuun toisella viikolla maan eteläosassa 8 - 10, maan keskiosassa ja Oulun läänissä 6 - 8 ja Lapissa 3 - 5 astetta. Yöllä lämpötila alkaa painua jo Lapissa nollan alapuolelle, mutta maan etelä- ja keskiosassa yölämpötila on keskimäärin vielä 2-4 astetta plussan puolella. Rannikolla yöt ovat yleensä hieman lämpimämpiä kuin sisämaassa. Terminen talvi alkaa Lapissa keskimäärin lokakuun puolivälin paikkeilla vuorokauden keskilämpötilan laskiessa pysyvästi nollan asteen alapuolelle. Maan eteläosassa talven alkamista saa tilastojen mukaan odottaa marraskuun loppupuolelle asti.

Ensimmäinen ehjä lumipeite sataa Lappiin keskimäärin lokakuun alkupuolella, ja maan keskiosaan lokakuun lopussa. Etelä- ja lounaisrannikollekin talven ensimmäinen ehjä lumipeite saadaan yleensä marraskuun loppupuolelle mennessä. Viime vuosikymmeninä maa on saatu valkoiseksi Lapissa varhaisimmillaan jo syyskuun puolivälissä, maan keski- ja eteläosassa syys-lokakuun vaihteessa.
Talven pysyvä lumipeite saapuu Lappiin ja Oulun läänin itäosaan tilastojen mukaan loka-marraskuun vaihteessa. Lounais-Suomessa ja etelärannikolla pysyvää lumipeitettä voidaan odottaa vasta vuodenvaihteessa.

Viime vuonna maa oli valkoinen marraskuun alussa kaksi viikkoa koko Suomessa, mutta sen jälkeen hyvin lauhan sään jatkuessa maan etelä- ja keskiosassa maa oli uudelleen paljas. Maa pysyi paljaan etelässä aina tammikuun puoliväliin asti.

Lue lisää
Voimassa olevat varoitukset
Lokakuun säätilastot
Suomen talvien lumisuudesta

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)