Tiedotearkisto: 2007

Auringon pitkä pilkuton jakso vähentänyt revontulia

15.10.2007 9:45

Ilmatieteen laitoksen mukaan Auringossa oli syyskuussa kolme viikkoa kestänyt pilkuton jakso. Auringonpilkkujen vähäisyyden takia revontulia on ollut nähtävissä vähän ja avaruussää on pysynyt pitkään rauhallisena.

SOHO-auringontutkimussatelliitin kuva auringosta 8.10. Kuva: NASA

Viimeksi yhtä pitkään kestänyt pilkuton jakso sattui 11 vuotta sitten edellisen pilkkuminimin aikaan lokakuussa 1996. Auringonpilkkujen määrä vaihtelee noin 11 vuoden jaksossa. Auringonpilkkumaksimi saavutettiin vuonna 2000 ja edellinen minimi vuonna 1996. Parhaillaan lähestytään seuraavaa minimiä, jonka ennustetaan olevan ensi vuoden alussa. Avaruussää on kuitenkin ollut varsin rauhallinen jo kohta kaksi vuotta. Auringonpilkkujen määrä alkaa ensi vuoden jälkeen kavuta jälleen ylös kohti seuraavaa maksimia, jonka ennustetaan sattuvan noin vuonna 2011.

Avaruussäähäiriöiden esiintyminen seuraa auringonpilkkujen määrien vaihtelua. Tämä johtuu siitä, että auringonpilkkujen läheisyydessä syntyy aktiivisia alueita, jotka sinkoavat avaruussäähäiriöitä aiheuttavia hiukkasia avaruuteen ja maapallolle. Myös revontulet syntyvät napa-alueille näistä Auringon hiukkaspurkauksista. Suurimmat avaruusmyrskyt aiheuttivat vuonna 2000 ja 2003 verenpunaisia revontulia aina Etelä-Eurooppaa myöten.

Avaruussäällä erilaisia vaikutuksia maapallolle
Avaruussäällä tarkoitetaan maapallon ilmakehän muutoksia korkealla, vähintään sadan kilometrin etäisyydellä maanpinnasta. Avaruussään suurimmat häiriöt vaikeuttavat satelliittien toimintaan. Satelliitteja on jopa tuhoutunut suurimpien hiukkasmyrskyjen aikana. Myös tietoliikenneyhteydet, matkapuhelinliikenne ja GPS-paikannusjärjestelmät oireilevat äärimmäisissä avaruussäämyrskyissä. Samalla tavoin myös sähkönsiirtojärjestelmät ja maakaasuputket voivat kärsiä avaruussäähäiriöistä.

Auringonpilkkumaksimin aikana auringossa voi olla havaittavissa 10 - 20 suurta pilkkua. Pilkkuminimin aikana voi kulua viikkoja ilman yhdenkään pilkun ilmaantumista Auringon pinnalle. Auringonpilkut ovat Auringon oman magneettikentän voimakkaita keskittymiä. Auringon pintalämpötila on niiden kohdalla laskenut noin tuhannella asteella yleisestä pinnan lämpötilasta. Lämpötilaerosta johtuu, että pilkut näyttävät kaukoputkessa mustilta läiskiltä. Pilkut ovat läpimitaltaan usein kymmeniä kertoja maapallon kokoisia. Yksittäisten pilkkujen elinikä kestää muutamasta päivästä muutamiin kuukausiin.

Lue lisää
Revontulista ja avaruussäästä
Auroras Now -revontulipalvelu

Lisätietoja:

Tutkimuspäällikkö Heikki Nevanlinna, puh. (09) 1929 4649, heikki.nevanlinna@fmi.fi