Tiedotearkisto: 2007

Ilmatieteen laitos kouluttaa toimittajia ilmastonmuutoksesta

23.11.2007 12:00

Ilmatieteen laitos järjestää helmikuussa 2008 kolmatta kertaa toimittajille tarkoitetun koulutuksen ilmastonmuutoksesta. Kaksipäiväinen koulutus "Ilmasto muuttuu - mikä sen mukana?" yhdistää ilmakehätieteen, politiikan, vaikutukset, sopeutumisen, hillinnän ja arvofilosofian kattavaksi tietopaketiksi ilmastonmuutoksesta.

Ilmatieteen laitoksen asiantuntijat esittelevät ilmastonmuutoskoulutuksen pohjaksi nykyilmastoa ja sen vaihteluita. Esillä on myös uutta tietoa nykyilmaston ääri-ilmiöistä ja sääriskeistä.

Ilmastonmuutoksen tieteellisen pohjan esittely osoittaa, mitkä ovat luonnonlait ilmastonmuutoksen takana. Vastauksia etsitään myös kysymyksiin, miten käy sään ääri-ilmiöille ilmastonmuutoksen edetessä ja mikä vaikutus ilmaston lämpenemiseen on auringon säteilyllä, kasvihuonekaasuilla tai pienhiukkasilla. Esillä on myös hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n rooli ja toimintatapa.

Tutkijat eri tutkimuslaitoksista esittelevät ilmastonmuutoksen vaikutuksia Suomen ilmastoon, yhteiskuntaan, meriin ja Golf-virtaan sekä biodiversiteettiin.

Ilmastonmuutos tulee ottaa huomioon päätöksenteossa yhteiskunnan eri osa-alueilla. Toimittajakurssilla poliittisen näkökulman asiaan tuo valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija ja kansanedustaja Oras Tynkkynen. Kansainvälistä ilmastopolitiikkaa ja -päätöksentekoa esittelee pitkään Suomen neuvottelijana toiminut Outi Berghäll.

Kurssi tarjoaa asiantuntijapuheenvuorot ilmastonmuutoksesta myös teknologian, talouden ja maatalouden näkökulmista.

Koulutus päättyy filosofi Maija-Riitta Ollilan puheenvuoroon asenneilmaston mahdollisesta muutoksesta: Miten voisimme ajatella ja elää toisin maailman pelastamiseksi?

Ilmasto muuttuu - mikä sen mukana? -koulutustilaisuus järjestetään 5.-6. helmikuuta 2008 Ilmatieteen laitoksen toimitalossa Helsingin Kumpulassa. Ilmoittautumisaika päättyy 8. tammikuuta.

Ilmastonmuutoskoulutus otettu hyvin vastaan
Ilmastonmuutoskoulutus järjestettiin toimittajille ensimmäisen kerran vuoden 2006 maaliskuussa. Kahden ensimmäisen koulutusrupeaman palautekyselyn mukaan toimittajat ovat kokeneet koulutuksen tarpeellisena.

Koulutus järjestetään yhteistyössä Journalistiliiton kanssa.

Lue lisää
Ilmastonmuutoskoulutus toimittajille