Tiedotearkisto: 2007

Itsenäisyyttä juhlitaan lauhassa säässä

4.12.2007 12:00

Itsenäisyyspäivää juhlivassa Suomessa vallitsee lounainen lauha ilmavirtaus. Ilmatieteen laitoksen 4. joulukuuta laatiman ennusteen mukaan itsenäisyyspäivän aikana lämpötila kohoaa plussan puolelle Keski-Lappia myöten. Lauhinta on maan länsiosassa, jossa lämpötila on 5 asteen tienoilla, muualla 0 ja 5 asteen välillä. Ajoittain sataa vettä, Lapissa sade tulee vetenä tai lumena. Lounaistuuli on ajoittain navakkaa.

Kuva: Kirsti Kotro

Ilmastotilastojen mukaan itsenäisyyspäivään mennessä Suomessa on siirrytty tavallisesti termiseen talveen. Joulukuun 6. päivän ylin lämpötila vaihtelee tyypillisesti maan etelä- ja keskiosan -2...+1 asteesta Lapin -7...-4 asteeseen. Lunta on yleensä maassa itsenäisyyspäivänä maan eteläosaa lukuun ottamatta. Tänä vuonna lumitilanne on ajankohtaan nähden tyypillinen, mutta termisen talven alkua ei ole vielä vahvistettu etelä- ja lounaisrannikolla.

Itsenäisyyspäivän sää voi vaihdella paljon vuodesta toiseen. Viime vuonna Suomen itsenäisyyttä juhlittiin ennätyksellisen leudossa säässä maan etelä- ja keskiosassa. Monella paikkakunnalla tehtiin uusia joulukuun lämpöennätyksiä. Leudointa oli Salossa, missä valtakunnalliseksi joulukuun lämpöennätykseksi mitattiin 10,8 astetta. Myös vuonna 2000 itsenäisyyspäivä oli varsin lauha. Erityisen kylmässä säässä viimeisten vuosikymmenien aikana itsenäisyyspäivää on vietetty vuosina 1973 sekä 1985. Tuolloin lämpötila laski maan etelä- ja keskiosassakin 20 ja 30 pakkasasteen välille.

Tietoa keleistä autoilijoille ja jalankulkijoille
Itsenäisyyspäivän tienoilla liikkuvien kannattaa tarkistaa sekä jalankulkukeli että tiesää.

Matkapuhelimella voi käyttää VaroWap-palvelua, joka auttaa reittisuunnittelussa. Autoilija voi tarkastella reitille osuvia kelivaroituksia, liikenteen häiriötietoja sekä arvioituun sijaintiin kohdistettua sadetutkakuvaa helposti matkapuhelimen välityksellä. Varotiedot ovat saatavilla myös Varosovelluksena, joka näyttää reaaliaikaiset liikennehäiriöt ja kelitiedot tarkalla karttapohjalla. Palvelu on käytettävissä WAP-osoitteessa wap.varopalvelu.fi ja palvelua toimii useimmilla värinäytöllisillä matkapuhelimilla. Palvelun tilaus yhdelle reitille tai paikkakunnalle maksaa 0,84 euroa sekä operaattorin datasiirtomaksun. Vastaanotetut varoviestit ovat ilmaisia.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Lue lisää:
Itsenäisyyspäivän säätilastoja
Liikennesää
Jalankulkusää
Varopalvelu