Tiedote 7.8.2013

Lähipäivien sää otollinen ukkosille

Lämmin ja aurinkoinen sää muuttuu epävakaiseksi lännestä alkaen. Pohjoisessa sää viilenee jo huomiseksi, etelässä vasta perjantaina.

Ilmatieteen laitoksen keskiviikkona 7. elokuuta tekemän ennusteen mukaan parin lähivuorokauden ajan varsinkin maan etelä- ja keskiosassa vallitsee lämmin ja hyvin kostea etelänpuoleinen ilmavirtaus, joka on otollinen voimakkaiden ukkosten kehittymiselle.

Tänään keskiviikkona sade- ja ukkoskuurot painottuvat varsinkin maan länsiosaan, huomenna torstaina maan etelä- ja itäosaan. Ukkosia voi esiintyä myös torstain ja perjantain vastaisina öinä. Voimakkaille kuurosateille ja ukkosille otollinen sää saattaa jatkua vielä perjantainakin, jolloin syvenevä matalapaine liikkuu tämän hetken ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosan yli koilliseen. Ennusteeseen liittyy vielä merkittävää epävarmuutta.

Lähipäivien ukkoskuuroihin voi liittyä paikoin rankkoja sateita, voimakkaimpiin ukkospilviin varsinkin päiväsaikaan myös voimakkaita tuulenpuuskia. Seuraa voimassa olevia varoituksia, jotka päivittyvät tilanteen mukaan.

Hellettä on ollut koko maa huomioon ottaen elokuussa tähän mennessä kaikkina seitsemänä päivänä, kun keskimäärin hellettä on elokuussa yhdeksänä päivänä. Tänä vuonna on ollut tähän mennessä yhteensä 50 hellepäivää, kun niitä on keskimäärin vuoden aikana 36 kappaletta. Eniten hellepäiviä on ollut vuonna 2002, jolloin niitä oli 65 kappaletta.

Lisätietoja:

Voimassa olevat varoitukset: http://ilmatieteenlaitos.fi/varoituksetSäätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min+pvm)Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600(4,01 e/min + pvm)Elokuun sään seuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/elokuu