Tiedotearkisto: 2013

Rajuimmat ukkoset jäivät meren ylle ja Viron pohjoisosiin

9.8.2013 11:39

Perjantain 9.8. vastaiseksi yöksi ennustetut ukkoset jäivät odotettua vaisummiksi. Rajuimmat ukkoset jäivät meren ylle ja Viron puolelle.

Kuva otettu viime yönä Ilmatieteen laitoksen toimitalon katolta Helsingin Kumpulassa. Kuvassa näkyy myös yksi salamanpaikantimista. Kuva: Pauli Jokinen

Kuva otettu viime yönä Ilmatieteen laitoksen toimitalon katolta Helsingin Kumpulassa. Kuvassa näkyy myös yksi salamanpaikantimista. Kuva: Pauli Jokinen

Suomen maa-alueilla paikannettiin aamuun mennessä hieman alle 2000 maasalamaa. Kovimmat salamatiheydet olivat itärajan tuntumassa aamun tunteina, muun muassa Kesälahdella ja Puumalassa. Kaikkein rajuin salamointi jäi aavistuksen Suomen eteläpuolelle, Suomenlahdelle ja Viron pohjoisosiin. Hieman pohjoisempi reitti olisi tuonut Suomenkin etelärannikolle erittäin rajua salamointia ja rankkoja sateita.

Ukkoskuuroalue sai aikaan myös pienen itään etenevän meteotsunamin Suomenlahdella. Meteotsunameihin liittyy nopeita muutaman kymmenen senttimetrin vedenkorkeuden heilahteluita ja voimakkaita virtauksia. Yleisesti meteotsunamit ovat pienempiä ja vähemmän vaarallisia kuin esimerkiksi maanjäristysten synnyttämät tsunamit valtamerillä.

Ilmatieteen laitoksen alustavien tietojen mukaan eilisen suurin vuorokauden sademäärä, 54,8 millimetriä, mitattiin Varkauden Kosulanniemessä, mutta sateet ajoittuivat iltapäivälle. Silloin yhden tunnin sademäärä oli peräti 25,9 millimetriä. Jos tarkastellaan vain viime yötä, Porvoossa kello 2 ja 3 välillä sademäärä oli 14,8 mm, joka oli suurin mitattu tuntisademäärä. Helsingissä tunnissa satoi enimmillään reilut 6 millimetriä.

Suurimmat tuulen puuskanopeudet olivat viime yönä noin 16 m/s. Maksimi, 16,4 m/s, mitattiin Loviisa Orrengrundin asemalla aamuyöllä klo 3 ja 4 välillä. Porvoon edustalla Emäsalossa ja Kalbådagrund lukemat nousivat klo 02-03 välillä 16 m/s tienoille.

Ilmatieteen laitoksen mukaan sää on tulevana viikonloppuna melko epävakainen ja viimeaikaista viileämpi, mutta ajoittain kuitenkin aurinkoinen. Etenkin maan etelä- ja keskiosassa esiintyy päivisin paikoin sadekuuroja ja mahdollisesti voi myös ukkonen jyrähdellä. Pohjoisessa sateet jäävät vähäisiksi. Lämpötila on ylimmillään etelässä 20 asteen tuntumassa, pohjoisessa reilussa 15 asteessa.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (4,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (4,01 e/min + pvm)

Meteotsunamit: Ryhmäpäällikkö Antti Kangas, 040 8678838, antti.kangas@fmi.fi
Elokuun säänseuranta: http://ilmatieteenlaitos.fi/elokuu