Tiedotearkisto: 2008

Harvinaisen voimakas tuuli riepotellut eteläisintä Suomea

5.8.2008 15:32

Maanantaina 4. elokuuta ja tiistaina 5. elokuuta on maan eteläisimmässä osassa puhaltanut vuodenaikaan nähden harvinaisen voimakas itätuuli. Näin voimakkaat tuulet ovat elokuussa harvinaisia.Ilmatieteen laitoksen mukaan voimakkain 10 minuutin keskituuli mitattiin Hangon Russarön majakalla 27 m/s. Puuskissa tuuli yltyi tiistaina jopa 31 m/s:iin. Helsingin edustalla Harmajalla tuuli oli voimakkaimmillaan 18 m/s, puuskissa 23 m/s.

Kuva: Hannu Manninen

Ilmatieteen laitoksen mukaan näin voimakkaat tuulet ovat elokuussa harvinaisia. Tilastojen mukaan myrskypäiviä sattuu elokuussa keskimäärin harvemmin kuin joka toinen vuosi. Myrskypäiväksi määritellään päivä, jolloin tuulennopeus on jossain päin Suomea, tunturialueita lukuun ottamatta, vähintään 21 m/s. Utössä on ollut kovatuulisia päiviä (eli päiviä, jolloin 10 minuutin keskituuli on vähintään 14 m/s) elokuussa eniten vuonna 1959, jolloin niitä havaittiin viisi kappaletta.

Sää jatkuu tuulisena
Ilmatieteen laitoksen mukaan matalapaineen aiheuttamat sateet rajoittuivat maan lounaisimpaan osaan. Maanantaiaamusta tiistaiaamuun satoi eniten Hangon Tvärminnessä, jossa vettä kertyi 21,5 millimetriä. Helsingin Kaisaniemessä mitattiin samana aikana ainoastaan 3 millimetriä.

Voimakkaan tuulen on aiheuttanut syvä matalapaine, joka sijaitsi maanantaiaamuna Tanskassa ja tiistaiaamuna Keski-Itämerellä. Matalapaine aiheutti Etelä-Ruotsissa runsaasti tuulituhoja ja runsaita sademääriä. Suomessa matalapaineen vaikutukset rajoittuivat eteläisimpään Suomeen, jossa tuuli on ollut voimakkainta maanantai-illasta tiistaiaamupäivään. Matalapaine on täyttymässä ja tuulet vähitellen heikkenemässä iltaan mennessä. Matalapaineita liikkuu Suomen yli myös loppuviikolla, joten merialueilla tulee varautua voimakkaisiin tuuliin.

Lisätietoja:

Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)
Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)

Elokuun säätilastot