Tiedotearkisto: 2009

Hiihtolomaviikot alkavat aurinkoisessa säässä

13.2.2009 12:36

Ilmatieteen laitoksen mukaan Etelä-Suomen hiihtolomaviikko alkaa koko maassa melko aurinkoisena. Lunta on koko maassa aivan lounaisrannikkoa myöten.

Kuva: Eija Vallinheimo

Viikon puolivälin tienoilla pilvisyys lisääntyy ja lumisateen mahdollisuus kasvaa. Loppuviikon sää on todennäköisesti melko pilvistä, mutta enimmäkseen poutaista. Pakkanen on päivisin koko viikon maan etelä- ja keskiosassa heikkoa ja pohjoisessa 10 ja 20 asteen välillä.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lämpötilat ovat tyypillisesti hiihtolomien alkaessa helmikuun loppupuolella päivällä maan eteläosassa -1...-4 astetta ja muualla -5 asteen tuntumassa. Yöllä ja aamulla pakkasta voi olla reilut kymmenen astetta enemmän. Maaliskuun alkupuolelle tultaessa päivälämpötilat alkavat jo maan eteläosassa kohota tyypillisesti nollan vaiheilla tai vähän sen yläpuolelle kun muualla maassa pakkasta on 1...3 astetta. Selkeinä aamuina pakkanen voi vielä maaliskuussakin olla kipakkaa, mutta päivällä aurinko lämmittää jo selvästi.

Tänä talvena hiihtolomien alkaessa lunta on koko maassa aivan lounaisrannikkoa myöten. Eniten lunta on Keski- ja Pohjois-Lapissa sekä Koillismaalla, 60 - 80 cm. Muualla maassa lunta on 10 - 50 cm. Lapissa ja Koillismaalla lumen syvyydet ovat varsin lähellä pitkän ajan keskiarvoja, mutta muualla maassa lunta on 10 - 20 cm vähemmän kuin keskimäärin.

Meren jäällä liikuttava varoen
Eteläisessä Suomessa rannikkoalueiden uloimmille vesille jäätä on muodostunut vasta viime päivien pakkasten ansiosta. Jäälle satava lumi toimii hyvänä eristeenä ja hidastaa jään paksuuskasvua. Lumi myös kätkee jään pinnan ja vaikeuttaa heikkojen kohtien havaitsemista. Ilmatieteen laitos muistuttaakin, että jäällä liikkuminen on edelleen monin paikoin vaarallista. Mikäli jäälle lähtee, mukaan on otettava jäänaskalit.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Helmikuun säät
Talvilomien säät
Jäätilanne Itämeriportaalissa