Tiedotearkisto: 2009

Ympäristösanakirja laajeni Ilmatieteellisellä sanakirjalla

19.3.2009 9:30

Verkosta löytyvä ympäristösanakirja EnDic on laajentunut, kun siihen on nyt liitetty Ilmatieteellinen sanakirja MetDic. MetDic on tehty Ilmatieteen laitoksen vuonna 1995 julkaiseman painetun Ilmatieteellisen käsitesanakirjan pohjalta. MetDicin noin 9 000 termiä löytyvät suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Koko EnDic sisältää nyt yhteensä noin 90 000 hakusanaa eri kielillä ja 2000 termin selitteet englanniksi, viroksi ja suomeksi.

Ympäristösanakirja EnDic:n käyttäminen on nyt antoisampaa, koska kahden erikoissanakirjan käännöksiä voi vertailla samassa näkymässä. Suurin osa termien käännöksistä eri sanakirjoissa on samoja, mutta joissain käännöksissä eri painotukset näkyvät.

Sähköinen Ympäristösanakirja EnDic julkaistiin vuonna 2006. Se kattaa ympäristön- ja luonnonsuojelun laajasti. Mukana ovat muun muassa meteorologia, hydrologia, ympäristötekniikka, vesihuolto, jätehuolto ja EU:n ympäristöasiat. EnDic-sanakirjan juuret ovat jo vuodessa 1988, jolloin julkaistiin Vesiensuojelun sanakirja.

Sanakirja on hyvä työväline esimerkiksi tutkijoille, opiskelijoille, kääntäjille ja kansainvälisissä tehtävissä toimiville. Ympäristösanakirja EnDic on tuotettu sähköisenä MOT®-sanakirjana yhteistyössä Kielikone Oy:n kanssa.

Eri sanakirjoissa esimerkiksi "teräsjään" käännökset poikkeavat hieman toisistaan.

Lisätietoja:

Tietopalvelupäällikkö Elisa Paavilainen, Suomen ympäristökeskus SYKE, elisa.paavilainen@ymparisto.fi
Ylitarkastaja Esko Puheloinen, Ilmatieteen laitos, esko.puheloinen@fmi.fi
Timo Vilpponen, Kielikone Oy, timo.vilpponen@kielikone.fi

Suomen ympäristökeskus
Kielikone Oy