Tiedotearkisto: 2009

Pääsiäisenä maan länsiosassa aurinkoisinta

7.4.2009 12:00

Ilmatieteen laitoksen mukaan kiirastorstaina on tuulista, mutta sen jälkeen tuulet heikkenevät. Suomen itäpuolella on korkeapaine ja pääsiäisen aikaan vallitsee etelänpuoleinen ilmavirtaus. Kiirastorstain ja pitkäperjantain aikana Suomen yli kulkee sadealue. Etelässä sade on enimmäkseen vettä, pohjoisessa lunta. Lappiin ajelijoiden on syytä varautua huonoon ajokeliin.

Kuva: Eija Vallinheimo

Pitkäperjantaina pilvipeite repeilee maan länsiosassa ja pääsiäispyhinä myös muualla maassamme ja on ajoittain aurinkoista. Idässä pilvinen sää on todennäköisintä. Keväiseen tapaan merialueille muodostuu helposti sumuja, jotka voivat levitä rannikkoseuduille.

Pääsiäispyhinä aurinkoisimmilla alueilla voi lämpötila nousta maan länsiosassa ylimmillään 10 ja 15 asteen, maan itä- ja pohjoisosassa 4 ja 8 asteen välille. Sään ollessa pilvistä lämpötila jää koko maassa muutamaan plusasteeseen. Öisin lämpötila on maan eteläosassa nollan vaiheilla, idässä ja pohjoisessa on heikkoa pakkasta.

Tavanomaista lämpimämpi pääsiäinen
Tänä vuonna pääsiäistä vietetään huhtikuun toisella viikolla tavanomaista lämpimämmässä säässä. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lämpötila on tähän aikaan vuodesta päivällä ylimmillään maan etelä- ja keskiosassa noin 4...7 astetta ja maan pohjoisosassa noin 1...5 astetta. Öisin lämpötila laskee etelässäkin tyypillisesti hieman nollan alapuolelle, Lapissa pakkasta on noin 5...7 astetta. Ajankohdan lämpöennätykset ovat kuitenkin maan etelä- ja keskiosassa jopa yli 20 astetta ja maan pohjoisosassakin 10...15 astetta. Enimmillään pakkanen on paukkunut huhtikuun 10. - 13. päivä Lapissa 30 asteessa.

Lunta on huhtikuun puolivälin tienoilla vielä tyypillisesti lähes koko maassa. Aivan rannikon tuntumasta lumet ovat tavallisesti jo sulaneet. Lapissa lunta on keskimäärin 60-80 cm. Tänä vuonna lunta on erityisesti maan keskiosassa hieman keskimääräistä vähemmän. Maan lounaisosasta ja etelärannikolta lumet ovat jo monin paikoin sulaneet, Lapissa sen sijaan lunta oli vielä tänä aamuna enimmillään yli 90 cm.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Pääsiäisen säätilastot
Huhtikuun säätilastot
Voimassa olevat varoitukset