Tiedotearkisto: 2009

Suomalaisvetoinen artikkeli yksi tiedemaailman siteeratuimpia

15.4.2009 9:21

Vuonna 2005 "The Quarterly Journal of the Royal Meteorological Society" -lehdessä julkaistu artikkeli "The ERA-40 re-analysis" on noussut yhdeksi siteeratuimmista tieteellisistä artikkeleista geotieteiden alalla. Artikkeli tuo arvostusta suomalaiselle tiedemaailmalle.

Kuva: ECMWF. Projects by subject area.

Suomalaisittain saavutus on poikkeuksellisen merkittävä geotieteiden piirissä, sillä artikkelin pääkirjoittaja ja ERA-40 projektin vetäjä on suomalainen Sakari Uppala Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksesta ECMWF:stä. ERA-40 projektiin osallistui myös kaksi muuta suomalaista; Ilmatieteen laitoksen tutkija Niko Sokka sekä CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy:stä tutkija Sami Saarinen.

Artikkelin menestys käy ilmi Thomson Reuters Scientific's Essential Science Indicators -listalta. Artikkelia on referoitu tällä hetkellä noin 800 muussa tieteellisessä julkaisussa. Julkaisujen korkea referointimäärä kertoo yleensä tutkimuksen keskeisestä asemasta ja merkittävyydestä omalla tutkimusalalla.

45 vuoden sääaineisto yksissä kansissa
ERA-40 -projektissa analysoitiin tämän päivän laskennallisen tieteen menetelmin lähes kaikki viimeisen 45 vuoden aikana kerätty sääaineisto traditionaalisista radioluotauksista ja pintahavainnoista aina modernin jakson satelliittihavaintoihin. Näin luotiin aiempaa huomattavasti tarkempi maailmanlaajuinen 4-dimensionaalinen kuvaus säästä ja ilmastosta vuosilta 1957 - 2002.

Sakari Uppala kertoo, että artikkeli ja sen yhteydessä julkaistua ja vapaasti saatavilla olevaa sää- ja ilmastoaineistoa käytetään erittäin laajasti. Tämä synnyttää jatkuvasti geotieteellistä tutkimusta, jonka avulla ymmärretään yhä paremmin globaalin maa-, meri- ja ilmakehä-järjestelmän käyttäytymistä ja siinä ilmeneviä muutoksia ja niihin liittyviä epävarmuustekijöitä.

Referointien määrä kertoo siitä, että tällaiselle kattavalle ja luotettavalle aineistolle on ollut suuri tarve sekä että uudelleenanalysointi ja sen luomat mahdollisuudet tutkimuksessa tulevat näyttelemään yhä tärkeämpää osaa tulevaisuuden sää- ja ilmastotutkimuksessa.

Lisätietoja:

ECMWF, Sakari Uppala, puh. 044 098 8212, sakari.uppala@ecmwf.int tai Sakari.Uppala@gmail.com

Ilmatieteen laitos, tutkija Niko Sokka, puh. (09) 1929 3404, niko.sokka@fmi.fi
Tieteen tietotekniikan keskus (CSC), Sami Saarinen, Sovellusasiantuntija,
puh. (09) 457 2001, Sami.Saarinen@csc.fi

ERA-projekti
Uppalan haastattelu