Tiedotearkisto: 2009

Juhannuksesta tulossa tavanomaista viileämpi

15.6.2009 12:00

Torstaina 18. kesäkuuta laaditun ennusteen mukaan juhannuksena on viileää, mutta sunnuntaiksi lämpenee vähän. Juhannusaattona tulee sadekuuroja ja paikoin sade on jatkuvampaa. Lapissa on poutaista ja Länsi-Lapissa aurinkoista, idässä pilvisempää. Päivän ylin lämpötila on 15 asteen tienoilla, Lapissa 10 asteen vaiheilla.

Kuva: Eija Vallinheimo

Juhannusyönä tulee paikoin sadekuuroja vyöhykkeellä Satakunnasta Etelä-Savoon. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 4 ja 8 asteen, maan pohjoisosassa 1 ja 5 asteen välillä.

Juhannuspäivänä sadekuuroja tulee jälleen yleisesti ja paikoin voi ukkostaa. Lämpötila on suunnilleen sama kuin juhannusaattona.

Sunnuntaina sadekuuroja tulee enää paikoin maan itäosassa. Muualla sää on enimmäkseen poutaista ja aurinkoisempaa. Maan länsiosassa lämpötila on 17 ja 20, maan itäosassa ja Oulun läänissä 15 ja 18 sekä Lapissa 12 ja 17 asteen välillä.

Juhannusta vietetään yleensä kesäsäässä
Edellisvuosina juhannusjuhlaa on vietetty enimmäkseen melko lämpimässä säässä. Viime vuoden juhannusaattona lämpötila kohosi maan itäosassa sekä Oulun läänissä ja Etelä- ja Keski-Lapissa noin 20 ja 23 asteen välille. Muualla lämpötilat jäivät alle 20 asteen. Erityisesti maan keski- ja länsiosassa saatiin runsaita sadekuuroja, sademäärien ollessa monin paikoin 20 - 30 mm. Eniten aattona satoi Petäjäveden Kuivasmäellä, jossa sademäärä oli 36,1 mm. Juhannuspäivänä ja sunnuntaina lämpötilat jäivät lähes koko maassa alle 20 asteen. Sadekuuroja saatiin edelleen, mutta sademäärät jäivät aaton lukemia pienemmiksi. Auringonpaisteesta saatiin juhannusaattona nauttia eniten maan itäosassa.

Ilmatieteen laitoksen mukaan juhannuksena päivälämpötilat kohoavat keskimäärin 20 asteen yläpuolelle ja Lapissakin 20 asteen tuntumaan. Hellelukemiin lämpötila yltää tilastojen mukaan kuitenkin vain joka neljäs tai viides juhannus. Lapissa helleraja saavutetaan joka kymmenes juhannus. Huippuhelteistä juhannusta vietettiin viimeksi vuonna 1999. Sen sijaan vuonna 2003 juhannusaattoa vietettiin koleassa ja maan eteläosassa varsin sateisessakin säässä. Päivälämpötilat jäivät silloin osassa Etelä- ja Keski-Suomea alle 15 asteeseen.
Voimakkaita kuurosateita esiintyy juhannuksen aikaan jo yhtä todennäköisesti kuin heinäkuussa. Suurimmat juhannuksena mitatut sademäärät ovat yli 70 millimetriä. Keskimäärin kuitenkin joka toinen tai kolmas juhannus on poutainen ja aurinkoinen.

Lisätietoja:

Säätilastoja Ilmastopalvelusta puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)
Sääennusteet palvelevalta meteorologilta 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Juhannussään tilastot
Voimassa olevat metsäpalovaroitukset