Tiedote 2.9.2014

Islannin tulivuoripurkauksen rikkidioksidipäästöt näkyvät satelliittien avulla

Ensimmäiset satelliittihavainnot Islannin tulivuoripurkauksen rikkidioksidipäästöistä vastaanotettiin Sodankylässä.
Kuva: http://sampo.fmi.fi

Maanantaina 1.9. havaittiin Ilmatieteen laitoksen Sodankylän satelliittivastaanottokeskuksessa kohonneita rikkidioksidipitoisuuksia Islannin koillispuolella ja Islannin ja Grönlannin välisellä merialueella. Tietoja saatiin uusitun ilmakehän kaasu- ja aerosolipitoisuuksien havaintoja nopeasti välittävän palvelun kautta. Rikkidioksidi on todennäköisesti lähtöisin Bárðarbunga-tulivuoren purkauksesta. Nämä olivat ensimmäiset satelliittihavainnot rikkidioksidista (SO2) pienen purkauksen käynnistyttyä. Tulivuoresta peräisin olevaa tuhkaa ei ole havaittu.

Rikkidioksidia havainnoimalla saadaan tietoa tulivuoren purkauksen luonteesta. Tietoja voidaan hyödyntää, kun mallinnetaan tulivuoresta mahdollisesti purkautuvan tuhkan kulkeutumista.

Havainnot peräisin suomalaisten rakentamasta mittausinstrumentista

Ilmatieteen laitoksen Sodankylän satelliittivastaanottokeskus vastaanottaa NASAn EOS-Aura satelliitin OMI- (Ozone Measurement Instrument) sekä Suomi-NPP-satelliitin OMPS (Ozone Mapping and Profiler Suite) -instrumenttien lähettämiä mittauksia lähes reaaliaikaisesti ja mittaustulokset ovat saatavilla noin 20 minuuttia mittausten jälkeen. Tämä on ensiarvoisen tärkeää ennakoitaessa nopeasti muuttuvia tapahtumia, kuten tulivuorten purkauksia.

OMI on Suomen ja Hollannin rakentama yhteinen instrumentti, jonka toiminnan aloittamisesta tuli kuluneeksi tänä kesänä 10 vuotta. OMPS laukaistiin 2013 ja se jatkaa ja täydentää OMIn mittauksia. Molemmat instrumentit tuottavat tärkeää tietoa ilmakehän kaasujen, kuten otsonin, rikkidioksidin ja typpidioksidin, jakaumista, vuodenaikaisvaihteluista ja päästöistä. OMI mittaa myös aerosoleja, joista tärkeimpiä ovat tulivuorten tuhka, metsäpalojen savut ja aavikoiden pölymyrskyt. Ilmatieteen laitos on kehittänyt myös UV-säteilytuotteita perustuen OMIn mittauksiin.

Uusittu Sampo-palvelu (http://sampo.fmi.fi) välittää näiden kahden instrumentin mittauksia kansainvälisille käyttäjille, kuten alueellisille VAACeille (Volcanic Ash Advisory Centre) ja yhteistyökumppaneille, joita ovat mm. Yhdysvaltain avaruushallinto NASA ja Yhdysvaltain kansallinen ilmakehä- ja merentutkimusjärjestö NOAA.

Lisätietoja:

http://sampo.fmi.fi

Ryhmäpäällikkö Johanna Tamminen Johanna.tamminen@fmi.fiProjektipäällikkö Seppo Hassinen, puh. 029 539 4675, seppo.hassinen@fmi.fiRyhmäpäällikkö Timo Ryyppö, puh. 040 592 1210, timo.ryyppo@fmi.fi