Tiedotearkisto: 2009

Uudenlainen tutka käyttöön Vantaalla: sadehavainnot tarkentuvat

13.8.2009 10:00

Kuva: Antonin Halas. Uuden tutkan lautasantennin noston valmistelua Vantaan Kaivokselan vanhaan vesitorniin.

Ilmatieteen laitos uusii lähivuosina osan kahdeksasta säätutkastaan. Ensimmäinen uusi Vaisala Oyj:n valmistama kaksoispolarisaatiotutka otetaan käyttöön Vantaan Kaivokselassa 13. elokuuta. Uusi teknologia parantaa mm. liikenneturvallisuutta, sillä sateiden havainnointi ja ennustaminen tarkentuvat.

Ilmatieteen laitos on aloittanut säätutkaverkostonsa uusimisen. Ensimmäisenä uusitaan Vantaan Kaivokselassa sijaitseva tutka, joka on Suomen vanhin ja otettu käyttöön 15 vuotta sitten.

Uuden teknologian ansiosta tutkat pystyvät erottelemaan sateen eri olomuodot, kuten veden, lumen ja rakeet toisistaan. Lisätiedon ansiosta meteorologit voivat havaita ja ennustaa sateiden voimakkuutta entistä tarkemmin. Ilmatieteen laitos odottaa uuden teknologian parantavan myös nykyisen mittausdatan laatua, sillä tutkakuvista saadaan entistä paremmin erotelluksi sadekaikuja häiritsevät linnut ja hyönteiset. Ilmakehätutkijat puolestaan saavat uutta tietoa pilvifysiikasta.

"Säätutkien tuottama tieto on nyky-yhteiskunnan toimivuudelle elintärkeää. Uudet polarisaatiotutkat antavat huomattavasti nykyistä tarkempaa tietoa sateesta ja sen olomuodoista muun muassa tie- ja lentoliikenteelle", toteaa Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Elena Saltikoff. Myös uusia kaksoispolarisaatiosäätutkaan perustuvia palveluja kehitetään tutkimus- ja tuotekehitysprojekteissa.

Ilmatieteen laitos tuottaa säätutkakuvia julkiseen ja asiakkaiden käyttöön. Tutkakuvat ovat tulleet tutuiksi esimerkiksi television säätiedotusten yhteydessä.

Yksi tutka kartoittaa sadealueet noin 250 kilometrin säteellä tutkan ympäriltä. Yleisölle välitettävät koko Suomen alueen tutkakuvat on rakennettu usean kuvan yhdistelmästä, sillä se antaa parhaan kuvan sadetilanteesta.

Säätutkien uusi sukupolvi: kaksoispolarisaatio
Kaivokselan tutkan laitteisto on uusittu kesäkuussa ja uusi teknologia otetaan virallisesti käyttöön 13. elokuuta. Seuraavaksi uusimisvuorossa on Kouvolassa sijaitseva tutka, jonka uusiminen aloitetaan syyskuussa. Kaikki tutkat toimittaa Vaisala Oyj.

Uudet tutkat hyödyntävät kaksoispolarisaatioteknologiaa, jossa tutkan antenni lähettää vaaka- ja pystysuuntiin polarisoituja mikroaaltopulsseja. Näiden pulssien avulla saadaan tietoa mitattavan kohteen muodosta, jonka avulla mittauskohteen olomuoto voidaan laskea. Myös sateen voimakkuus voidaan mitata vaaka- ja pystysuuntaisten pulssien avulla perinteistä tutkaa tarkemmin.
Vaisala aloitti kaksoispolarisaatiotutkan kehittämisen 2000-luvun alussa yhteistyössä mm. Helsingin ja Coloradon yliopistojen kanssa. Myös Ilmatieteen laitos on ollut mukana kehitystyössä. Vuonna 2007 uuden sukupolven tutkat tulivat osaksi Vaisalan tuotetarjontaa. Markkinoiden avautumista vauhditti Sigmet-yrityskauppa Yhdysvalloissa, jonka myötä Vaisala sai käyttöönsä maailman johtavaa osaamista säätutkien signaaliprosessoreista ja sovellusohjelmistoista. Kesään 2009 mennessä Vaisalan tutkia on tilattu yhdeksään eri maahan.

Lisätietoja:

Tietoa Ilmatieteen laitoksen säätutkista
Säätutkaverkon uudet tutkat
Vaisalan säätutkat

Johtaja, Meteorology, Martti Husu, Vaisala Oyj
Puh. (09) 8949 2315, martti.husu(at)vaisala.com

Erikoistutkija, Elena Saltikoff, Ilmatieteen laitos
Puh. (09) 1929 3614, elena.saltikoff@fmi.fi

Tutkakuva
Tulkinta mittaustiedoista: sininen on sadetta, ruskea ei ole
sadetta, keltaiset pisteet pilven sisällä Lahden koillispuolella ovat
lumirakeita.

Tutkakuva
Kaiunaiheuttajien muoto tiistaina 11. elokuuta klo 13.
Oranssit pisteet ovat pallomaisia (pisaroita), siniset litteitä (lintuja
ja hyönteisiä) turkoosit kapeita ja korkeita (häiriöitä).
Tällaisia kuvia voi tehdä vain kaksoispolarisaatiotutkilla.

Tutkakuva
Tutkakaikujen voimakkuus tiistina 11. elokuuta klo 13.
Siniset heikkoja, vihreät kohtalaisia, keltaiset ja oranssit
voimakkaita. Tällaisia mittauksia voidaan tehdä kaikilla säätutkilla.

Tutkakuva
Uuden tutkan lautasantenni nostoa Vantaan Kaivokselan vanhaan vesitorniin. Kuva Antonin Halas.

***************
Vaisala on maailman johtava ympäristön ja teollisuuden mittausratkaisuja tarjoava yritys. Yli 70-vuotisen kokemuksensa avulla Vaisala mahdollistaa paremman elämänlaadun tarjoamalla kattavan valikoiman innovatiivisia havainto- ja mittaustuotteita ja palveluja meteorologian, säästä riippuvaisten toimialojen, sekä suljettujen tilojen mittaustarpeisiin. Vaisalan pääkonttori sijaitsee Suomessa, ja yhtiön palveluksessa on noin 1200 ammattilaista ympäri maailmaa. A-sarjan osakkeet on listattu NASDAQ OMX Helsinki arvopaperipörssissä. www.vaisala.com

Ilmatieteen laitos on tutkimus- ja palvelulaitos, joka tuottaa havainto- ja tutkimustietoa ilmakehästä ja merestä. Tutkimus- ja havaintotiedot yhdistämällä Ilmatieteen laitos tuottaa mm. säähän, mereen, ilmanlaatuun ja ilmastonmuutokseen liittyviä palveluita ihmisten ja ympäristön turvallisuuden lisäämiseksi.