Tiedote 31.8.2009

Tiedote - Kolmas Maailman ilmastokonferenssi käynnistyi Genevessä

Noin 1500 tutkijaa, poliitikkoa ja päättäjää yli 150 maasta kokoontuu Geneveen 31. elokuuta-4 syyskuuta välisenä aikana kolmanteen Maailman ilmastokonferenssiin. Konferenssin tavoitteena on Kööpenhaminan ilmastoneuvottelujen alla laatia suunnitelma ilmastonmuutokseen sopeutumisen edistämiseksi sekä sään ja ilmaston ääri-ilmiöiden varoitusjärjestelmien parantamiseksi.

Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n järjestämän kokouksen ensisijaisena tavoitteena on päättää maailmanlaajuisen sää- ja ilmastoverkoston luomisesta. Verkoston avulla vahvistetaan sää- ja ilmastopalveluja eri puolilla maailmaa ja tarjotaan näin yhteiskunnan päätöksenteossa yhä kipeämmin tarvittavaa ajantasaista ilmastotietoa ja -ennusteita.

Tavoitteena on kehittää tehokas toimintamalli ja tietokanava ilmastotiedon käyttäjien ja tuottajien välille.

- Kaikilla kehitysmailla ei välttämättä ole omaa sää- ja ilmastopalvelua lainkaan. Uuden toimintamallin avulla kehitetään niiden kapasiteettia tarjota palveluita yhteiskunnan eri sektoreille ja hallita entistä tehokkaammin ilmastonmuutoksen ja sään ääri-ilmiöiden taloudellisia ja inhimillisiä haittavaikutuksia, toteaa Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas.

Yhä tarkempaa tietoa säästä ja muuttuvasta ilmastosta tarvitaan myös teollisuusmaissa: - Talous ja siihen liittyvät pitkän aikavälin investointipäätökset ovat merkittävästi riippuvia ilmastosta ja säästä.

Suomen asiantuntijadelegaatiossa on Ilmatieteen laitoksen, ympäristöministeriön, ulkoministeriön sekä maa- ja metsätalousministeriön edustajia. Ilmatieteen laitoksen pääjohtaja Petteri Taalas puhuu asiantuntijaosuudessa meteorologisten ja hydrologisten laitosten roolista ilmastonmuutoksen sopeutumisessa.

Korkean tason kokous 3. - 4.9.

Kaksikymmentä valtionpäämiestä ja noin 80 ministeriä osallistuu konferenssiin 3.-4.9. Suomen delegaation johtajana toimii ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen, joka käyttää Suomen puheenvuoron torstaina 3.9.

Korkean tason kokousosuuden puheenjohtajana toimii Mosambikin presidentti Armando Emilio Guebuza ja pääpuheenvuoron käyttää IPCC:n puheenjohtaja Rajendra Kumar Pachauri. Myös YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon osallistuu kokoukseen 3.9.

Maailman ilmatieteen järjestö (WMO) on järjestänyt tähän mennessä, vuosina 1979 ja 1990, kaksi maailmanlaajuista ilmastokonferenssia, joilla on ollut huomattava merkitys ilmaston ja sen muutoksen tutkimuksen sekä ilmastonmuutoksen maailmanpoliittisen aseman kannalta. Näissä on muun muassa päätetty Hallitustenvälisen ilmastopaneelin (IPCC) perustamisesta.

Konferenssin englanninkielinen lehdistöaineisto WMO:n sivuilta.

Konferenssia voi seurata myös Twitterissä: twitter.com/wcc3

Ilmatieteen laitos toimii Suomen edustajana WMO:ssa. Ilmatieteen laitoksen tiedotteet konferenssista ilmestyvät osoitteessa ilmatieteenlaitos.fi.