Tiedote 1.9.2009

Tiedote - Keskimääräistä lämpimämpi elokuu päätti kesän

Kuva: Eija Vallinheimo

Elokuu oli koko maassa tavanomaista lämpimämpi ja kuivempi. Myös koko kesän keskilämpötilat olivat suuressa osassa maata asteen verran tavanomaista korkeampia.

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan elokuun keskilämpötila oli koko maassa tavanomaista korkeampi. Poikkeama pitkäaikaisesta keskiarvosta oli maan etelä- ja keskiosassa asteen verran, Pohjanmaan maakunnassa ja Pohjois-Suomessa yleisesti yli 2 astetta. Keski-Lapissa ja Käsivarren Lapissa jopa lähes 3 astetta. Kaakkoisrajalla jäätiin paikoin pitkäaikaisen keskiarvon alapuolelle.Kuukauden korkein lämpötila, 28,7 astetta, mitattiin Lapin Ilmatieteellisessä tutkimuskeskuksessa Sodankylässä 9. elokuuta. Kuukauden alin lämpötila oli -4,1 °C, ja se mitattiin myös Sodankylän Vuotsossa 20.8. Hellepäiviä havaittiin eniten Seinäjoella ja Rovaniemellä, joissa lämpötila kohosi seitsemänä päivänä 25 asteen yläpuolelle. Yleisesti ottaen hellepäiviä oli Lapissa elokuussa harvinaisen paljon. Esimerkiksi Sodankylässä hellepäiviä oli viisi kappaletta, mikä on eniten vuoden 1961 jälkeen. Maan etelä- ja keskiosassa hellepäivien määrä oli muutama eli lähellä tavanomaista.

Kuukauden sademäärässä esiintyi suuria alueellisia eroja. Eniten satoi Itä-Lapissa, jossa sademäärä kohosi paikoin yli 120 milliin, mikä on puolitoistakertainen pitkäaikaiseen keskiarvoon verrattuna. Sen sijaan Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla sademäärä jäi yleisesti alle 45 millimetriin eli noin puoleen tavanomaisesta. Suurin kokonaissademäärä mitattiin Kalajoen Metsäkylässä, jossa sadetta kertyi kuukauden aikana yhteensä 139 mm. Siellä havaittiin myös suurin vuorokautinen sademäärä, kun vettä kertyi 16. päivänä 45 mm. Vähiten eli 27 mm satoi Utössä Länsi-Turunmaalla.

Auringonpaistetunteja oli maan etelä- ja keskiosassa suunnilleen tavanomainen määrä, Lapissa tavanomaista vähemmän. Eniten eli 304 tuntia aurinko paistoi Länsi-Turunmaan Utössä. Vähiten eli 145 tuntia paistoi Utsjoen Kevolla. Myrskypäiviä oli yksi eli 17. päivä, kun Pietarsaaren Kallanilla mitattiin 10 minuutin keskituulen nopeudeksi 21 m/s

Elokuussa paikannettiin reilut 15 000 salamaa, joka on noin puolet keskimääräisestä. Salamointi keskittyi lähinnä Lappiin sekä etelärannikon tuntumaan. Rajuin päivä oli 9.8., jolloin Lapissa paikannettiin noin 3000 salamaa.

Kesän hiukan keskimääräistä lämpimämpiKesän eli kesäkuusta elokuuhun ulottuvan jakson keskilämpötila vaihteli maan eteläosan n. 16 asteesta pohjoisimman Lapin vajaaseen 10 asteeseen. Länsirannikolla, Pohjanmaalla ja Lapissa oli yleensä hieman tavanomaista lämpimämpää kun taas muualla keskilämpötila jäi hieman pitkäaikaisen keskiarvon alapuolelle. Suhteellisesti lämpimintä oli Länsi-Lapissa, jossa poikkeama oli asteen verran lämpimään suuntaan. Suhteellisesti kylmintä oli taas kaakkoisrajalla, jossa jäätiin asteen verran pitkäaikaisen keskiarvon alapuolelle.

Kesäkuun alussa oli harvinaisen kylmää, ja esimerkiksi 5. kesäkuuta koko maan ylin lämpötila oli Porissa mitattu 10,8 astetta. Lämpimin jakso sattui kesäkuun loppuun ja aivan heinäkuun alkuun. Tällöin oli monin paikoin helteistä. Koko kesän korkein lämpötila, 29,6 astetta, mitattiin Jämsän Hallissa 28. kesäkuuta. Jo toisena kesänä peräkkäin 30 asteen raja jäi saavuttamatta. Heinäkuun alussa oli jälleen vuodenaikaan nähden sangen kylmää, ja hallaa havaittiin paikoin maan eteläosassakin.

Hellepäiviä oli koko maan osalta touko-kesäkuussa 13, heinäkuussa 14 ja elokuussa 11. Alueellisesti hellepäiviä oli rannikkoalueita lukuun ottamatta yleensä maan eteläosassa 10-15 sekä maan keski- ja pohjoisosassa 5-10. Lapissa hellepäiviä oli tavanomaista enemmän, mutta muualla oltiin lähellä tavanomaisia arvoja. Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli touko-elokuussa Puumalassa, jossa lämpötila ylitti 17 päivänä 25 asteen rajan. Toiseksi eniten eli 16 hellepäivää oli Rovaniemellä.

Auringonpaistetuntien määrä vaihteli kesä-elokuussa Utön 880:n ja Utsjoen Kevon 495:n välillä. Yleisesti ottaen auringonpaistetuntien määrä oli koko maassa lähellä tavanomaisia arvoja.

Kesän sademäärissä suuria paikallisia erojaIlmatieteen laitoksen havaintojen mukaan sademäärissä esiintyi suuria paikallisia eroja. Tavanomaista sateisempaa oli etelärannikolla lounaissaaristossa ja suuressa osassa Pohjois-Suomea, kun taas paikoin maan itäosassa ja Länsi-Lapissa oli tavanomaista kuivempaa. Sateisin paikka oli Rautjärven Simpele, jossa satoi kesän aikana yhteensä 342 millimetriä. Kuivinta oli Tornion Torpissa, jossa satoi yhteensä 111 millimetriä. Kesän suurin vuorokautinen sademäärä, 70 millimetriä, mitattiin Länsi-Turunmaan Utössä 9. heinäkuuta.

Touko-elokuun aikana Suomessa paikannettiin noin 53 000 salamaa, joka on alle puolet keskimääräisestä. Taso on alhaisempi kuin koskaan 2000-luvun aikana. Runsain salamointi osui kesän aikana Lappiin, Pohjois-Pohjanmaalle sekä maan itäosiin. Kesän runsain päivä oli 16. heinäkuuta 5300 salamalla. Keskimäärin kesän aikana esiintyy yksi vuorokausi, jonka aikana esiintyy yli 10 000 salamaa, mutta tällaista päivää ei tänä vuonna ole koettu.

Lisätietoja:

ilmastopalvelu puh. 0600 1 0601 (3,01 e/min+pvm)

Lue lisää:Kesän säätilastotElokuun säätilastot