Tiedote 27.10.2009

Tiedote - Auringon aktiivisuus vaikuttaa paikallisesti maapallon lämpötiloihin

Kuva: Heikki Ketola

Auringolla ja Maan lähiavaruudella on suurempi vaikutus Maan ilmakehän lämpötiloihin kuin aiemmin on oletettu. Talviaikaan lämpötila voi etenkin napa-alueilla paikallisesti vaihdella jopa 2- 3 astetta Auringon toiminnan mukaan, kun aktiivisia ja vähemmän aktiivisia vuosia verrataan keskenään. Auringon hiukkasaktiivisuus ei kuitenkaan vaikuta koko maapallon keskilämpötiloihin eikä siten ole osatekijä ilmastonmuutoksessa.

Auringosta lähtee koko ajan hiukkasia avaruuteen. Tämä aurinkotuuleksi kutsuttu hiukkasvuo tuo varattuja korkeaenergisiä hiukkasia myös Maan ilmakehään. Nämä hiukkaset, jotka saavat aikaan myös revontulia, vaikuttavat myös maanpinnan ilman lämpötilojen alueelliseen vaihteluun napa-alueilla. - Tuoreiden tutkimustulosten mukaan osissa pohjoista ja eteläistä napa-aluetta ilman lämpötila saattaa vaihdella talvikuukausina jopa 2-3 astetta riippuen Auringon hiukkasaktiivisuudesta verrattaessa aktiivisia vuosia matala-aktiivisiin vuosiin, Ilmatieteen laitoksen tutkija Annika Seppälä toteaa.

Auringon hiukkasilla ei havaittu vaikutusta globaaliin ilmastonmuutokseen- Tulokset viittaavat esimerkiksi siihen, että vuosina, jolloin Aurinko hiukkasaktiivisyys on hiljaisessa vaiheessa, voivat esimerkiksi Skandinaviassa talvikauden (joulu-helmikuu) keskimääräiset lämpötilat olla kahta astetta viileämpiä kuin Auringon ollessa aktiivisimmillaan. Toisaalta samanaikaisesti eri osassa pohjoista napa-aluetta muutokset ovat päinvastaisia.- Kyseessä ei ole ilmastoon globaalisti vaikuttava asia, sillä ilmiöllä ei ole havaittu olevan vaikutusta maapallon keskilämpötilaan. Hiukkaset vaikuttavat vain paikallisesti napa-alueiden lämpötiloihin, Annika Seppälä tähdentää. Tulokset auttavat osaltaan ymmärtämään paremmin maapallon luonnollista ilmaston vaihtelua, mikä puolestaan auttaa täsmentämään ennustuksia ihmisen vaikutusta ilmaston lämpenemisessä.

Tämänsuuntaisia tuloksia on aiemmin saatu ilmastomalleista, joihin on sisällytetty yläilmakehässä typen oksideja (NOx) tuottavat, Auringosta ja maapallon lähiavaruudesta peräisin olevat, korkeaenergisten hiukkaset. Hiukkasten ilmakehässä tuottamat NOx-kaasut vaikuttavat yläilmakehän luonnolliseen otsonitasapainoon. Nyt samansuuntaisia tuloksia on havaittu pitkiin mittaussarjoihin perustuvissa ilmakehän mittausaineistoissa. Ilmatieteen laitoksen tutkija Annika Seppälä on yhdessä kansainvälisen tutkimusryhmän kanssa analysoinut Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) ilmakehämittausten yli 40 vuotta pitkää sarjaa ja verrannut ilmakehän pintalämpötiloja ajanjaksoina, jolloin Auringon hiukkasaktiivisuus on ollut suurimmillaan ja pienimmillään.- Auringon hiukkasaktiivisuus vaihtelee 11-vuoden sykleissä samaan tapaan kuin auringonpilkkujen rytmiikka. Viime vuosina Auringon keskimääräinen aktiivisuus on ollut hyvin vähäinen, Annika Seppälä kertoo.

Lisätietoja:

Tutkija Annika Seppälä, annika.seppala@fmi.fiTällä hetkellä British Antarctic Survey:llä: puh. +44 (0)1223 221 243, annika.seppala@bas.ac.uk

Tutkimus on julkaistu American Geophysical Unionin Journal of Geophysical Research -lehdessä: http://www.agu.org/pubs/crossref/2009/2008JA014029.shtml

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.