Tiedotearkisto: 2009

Heikki Järvinen valittu ECMWF:n tieteellisen komitean puheenjohtajaksi

11.11.2009 9:00

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Heikki Järvinen on valittu Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen tieteellisen neuvoa antavan komitean puheenjohtajaksi.

Kuva: Nanni Akkola

Komitean tehtävänä on arvioida Euroopan keskuksen tieteellistä työtä ja tutkimussuunnitelmaa keskuksen painopisteiden ja pitkän aikavälin strategian näkökulmasta. Komitea toimii keskuksen jäsenmaiden edustajien muodostaman neuvoston päätöksenteon tukena.

Heikki Järvinen on komitean ensimmäinen suomalainen puheenjohtaja. Komitean suomalaisjäseninä ovat aiemmin toimineet Peter Lönnberg Ilmatieteen laitokselta sekä professori emeritus Eero Holopainen ja professori Hannu Savijärvi Helsingin yliopistosta. 12-henkisen komitean jäsenet eivät luottamustehtävässään edusta keskuksen jäsenmaita vaan omaa tieteenalaansa ja erikoisosaamistaan.

ECMWF on ollut perustamisestaan lähtien maailman johtava säänennustuskeskus. Sen tietokonemalleilla tuotetaan tarkimmat maailmanlaajuiset sääennusteet, vieläpä reilulla marginaalilla lähimpiin kilpailijoihinsa nähden. Ilmatieteen laitos käyttää Euroopan keskuksen numeerisia sääennusteita laajasti oman säätuotantonsa pohjana. Ilmatieteen laitoksen laatimat yli kahden vuorokauden ennusteet nojaavat pääosin Euroopan keskuksen laskemiin tietokone-ennusteisiin.

Lisätietoja:

Tutkimusprofessori Heikki Järvinen, puh. (09) 1929 4133, heikki.jarvinen@fmi.fi

ECMWF Scientific Advisory Committee

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.