Tiedote 3.2.2010

Tiedote - Merijäätä enemmän kuin 2000-luvulla keskimäärin

Kuva: Jarmo Vehkakoski

Ilmatieteen laitoksen mukaan Itämeri on tällä hetkellä jäässä laajemmalta alueelta kuin keskimäärin 2000-luvulla. Itämeren jäällisen alueen koko on tällä hetkellä 182 000 neliökilometriä eli selvästi suurempi kuin keskimäärin viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Merijään pinta-ala 2000-luvulla on ollut keskimäärin 140 000 neliökilometriä, ja jäätä on nyt myös enemmän kuin vertailukaudella 1971-2000. Vaikka merivesi oli tavanomaista selvästi lämpimämpää vielä joulukuun alussa, on pitkään jatkunut keskimääräistä kylmempi sää saanut Suomea ympäröivät merialueet jäätymään. Jäätilanne vastaa tällä hetkellä normaalia talvea.

Jäätä esiintyy kaikilla Suomen rannikkoalueilla. Perämeri, Merenkurkku, Saaristomeri ja lähes koko Suomenlahti ovat jään peitossa. Lisäksi Selkämeren pohjoisosassa ja sen rannikoiden edustoilla on ohutta ajojäätä ja uutta jäätä. Myös Riianlahti on jäässä. Muualla Itämerellä jäätä esiintyy varsinaisen Itämeren altaan rannikkoalueilla, Saksan rannikolla sekä Tanskan pienissä lahdissa. Kattegatissa Ruotsin rannikon edustalla on ohutta jäätä.

Jäätalvi toistaiseksi keskimääräinenIlmatieteen laitoksen jääpalvelu luokittelee jäätalvet viisiportaisella asteikolla erittäin leudosta erittäin ankaraan sen mukaan, kuinka laajalla alueella jäätä esiintyy jäätalven huippukohdassa.

- Tämänhetkisen tilanteen perusteella jäätalvi luokiteltaisiin keskimääräiseksi, kertoo päivystävä jääasiantuntija Jouni Vainio Ilmatieteen laitoksesta.

Ankaraksi jäätalvi luokitellaan, mikäli jäätalven maksimijäänlaajuus ylittää 279 000 neliökilometriä. Tällaisia olivat jäätalvet viimeksi 1980-luvun puolivälin jälkeen, jolloin kolme peräkkäistä talvea luokiteltiin erittäin ankariksi. Jäätilanteeltaan ankarin oli jäätalvi 1986-1987, jolloin lähes koko Itämeri oli jään peittämä.

Lue lisääJäätilanne Itämerellä karttana

Lisätietoja:

Tutkija Jouni Vainio, puh. 041 5015 359, jouni.vainio@fmi.fi

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.