Tiedotearkisto: 2010

Väitös tutkii Auringon voimakkaimpien purkausten olosuhteita

14.4.2010 9:00

Kuva: Soho, NASA

Ilmatieteen laitoksen tutkija Arto Sandroos väittelee Helsingin yliopistossa 16. huhtikuuta. Väitöskirjassa tarkastellaan, millaisia olosuhteita ja mekanismeja vaaditaan Auringon voimakkaimpien hiukkaspurkauksiin.

Väitöksessä tutkitaan Auringon korkeaenergiaisten hiukkasten kiihdytysmekanismeja suurimpien auringonpurkauksien eli niin sanottujen koronan massapurkausten yhteydessä. Osuessaan Maahan korkeaenergiaiset hiukkaset voivat muun muassa vaurioittaa satelliitteja, tuhota otsonia napa-alueilla tai kasvattaa astronauttien ja avaruusturistien saamaa säteilyannosta. Äärimmäisissä tapauksissa hiukkaset kiihtyvät niin korkeisiin energioihin, että ne kykenevät tunkeutumaan Maan ilmakehän läpi aina maanpinnalle asti.

Uusi malli selittää purkausten kiihdytysmekanismeja
Väitöskirjassa vertaillaan uudella mallilla saatuja tuloksia korkeaenergiaisten hiukkasten kokeellisesti havaittuihin ominaisuuksiin. Väitöstyössä luotu malli kykenee käsittelemään olosuhteita, joita tyypillisesti esiintyy Auringon aktiivisten alueiden eli auringonpilkkujen lähistöllä. Kaikkia korkeaenergiaisten hiukkasten kiihdytykseen vaikuttavia lukuisia tekijöitä tai niiden yhteisvaikutusta ei vielä tunneta hyvin. Väitöksessä tutkitaan erityisesti koronan, eli Auringon uloimman kaasukehän, magneettikentän vaikutusta kiihdytysmekanismeihin.

Tutkija Arto Sandroos on syntynyt vuonna 1979 Vihdissä. Hän on kirjoittanut ylioppilaaksi Vihdin Yhteiskoulun lukiosta vuonna 1999. Arto Sandroos väittelee Helsingin yliopistossa 16.4. klo 12 Physicumin salissa E204, osoitteessa Gustav Hällströmin katu 2 A, Helsinki. Vastaväittäjänä on professori Stuart Bale Kalifornian yliopistosta, Berkelystä. Väitöksen englanninkielinen otsikko on Shock acceleration in the solar corona .

Lisätiedot:
Tutkija Arto Sandroos, puh (09) 1929 4682, arto.sandroos@fmi.fi

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.