Tiedotearkisto: 2010

Islannin tulivuorenpurkauksen tuhkaa levinnyt koko maan ylle

16.4.2010 7:20

Kuva: Eija Vallinheimo

Islannissa Eyjafjallajökullin tulivuorenpurkauksen ilmaan syöksemä tuhka on levinnyt perjantaiaamuun mennessä maan länsi- ja pohjoisosiin. Perjantaina aamupäivän aikana tuhkapilvi leviää koko Suomen ylle. [Päivitetty 16.4. klo 7.20]

Keskiviikkona Islannissa alkanut tulivuorenpurkaus on saanut aikaan tuhkapilven, joka sisältää hiukkasten lisäksi mm. rikki- ja hiilidioksidia. Savu- ja tuhkapilvi on saapunut perjantaiaamuna Länsi- ja Pohjois-Suomen alueelle. Pohjois-Suomesta tuhkapilvi on kulkeutunut itään ja kaakkoon Venäjälle. Ilmatieteen laitoksen maanpinnan läheisissä ilmanlaatumittauksissa pitoisuudet ovat pysytelleet tavanomaisella tasolla.

Ilmatieteen laitoksen perjantaina 16. huhtikuuta tekemien leviämisennusteiden mukaan pilvi leviää ja kulkeutuu perjantaiaamun ja aamupäivän kuluessa koko Suomen ylle. Tuhkapilvi hälvennee osittain Suomen päältä ennusteen mukaan illan ja ensi yön aikana luoteesta alkaen. Osa maata voi kuitenkin jäädä edelleen tuhkapilven alle. Ennuste perustuu oletukseen, että päästöt jatkuvat muuttumattomina. Ilmavirtaukset suuntautuvat jatkossakin Islannista kohti Skandinaviaa ja manner Eurooppaa, joten purkauksen jatkuessa tuhkaa voi levitä Suomen ylle uudelleen.

Yön aikana Suomeen on levinnyt lännestä sateita. Sateet liikkuvat vähitellen itään. Maan länsiosassa sää poutaantuu aamupäivän aikana, muualla maassa illalla tai viimeistään ensi yönä. Sateet tulevat maan eteläosassa vetenä, pohjoisessa räntänä, paikoin jopa lumena. On mahdollista, että tuhkapilven myötä sade voi olla lievästi hapanta, mutta sillä ei ole merkittäviä vaikutuksia ympäristössä. Seuraava sadealue saapuu Suomeen lännestä lauantain aikana.

Pilven liikkeitä seurataan leviämismalleilla. Ilmatieteen laitos välittää lentoliikenteelle jatkuvasti tietoa pilven liikkeistä ja seuraa tilannetta, mikäli tulivuorenpurkaus jatkuu.

Lisätietoja:

Sää- ja leviämistiedot: palveleva meteorologi 24 h/vrk numerossa 0600 1 0600 (3,95 e/min + pvm)

Tiedot lentoliikenteen rajoittamisesta Finavian internetsivuilta

Tuhkan leviämisalue-ennusteen voi nähdä mm. Volcanic Ash Advisory Centres VAACin sivuilla

Sosiaali- ja terveysministeriön tiedote terveysvaikutuksista

Ilmatieteen laitoksen tiedotteet ovat saatavilla myös RSS-syötteenä osoitteesta http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedotteet/rss.